16.4.2015 12:54

Στο μικροσκόπιο 5.500 ύποπτες συντάξεις χηρείας

Το ΙΚΑ προειδοποίησε με συστημένη επιστολή τους συγκεκριμένους συνταξιούχους ότι θα διακόψει την καταβολή της σύνταξης αν δεν εμφανιστούν εντός 10 ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους

«Yποπτο δείγμα» 5.500 συντάξεων χηρείας εξετάζει το ΙΚΑ προκειμένου να διαπιστώσει αν και για πόσο διάστημα καταβάλλονται παράνομα συντάξεις είτε σε άγαμες θυγατέρες που έχουν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που έχουν ξαναπαντρευτεί.

Το ΙΚΑ προειδοποίησε με συστημένη επιστολή τους συγκεκριμένους συνταξιούχους ότι θα διακόψει την καταβολή της σύνταξης αν δεν εμφανιστούν εντός 10 ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στα υποκαταστήματα. Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ίσως η τελευταία γκρίζα περιοχή στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που δεν έχει διερευνηθεί.

Μέχρι σήμερα στις 250.000 συντάξεις χηρείας του ΙΚΑ που ελέγχθηκαν ηλεκτρονικά σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώθηκαν 150 περιπτώσεις παραβατικότητας.
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η ιστορία μιας χήρας από τις Σέρρες η οποία εισέπραττε παράνομα σύνταξη επί 20 συναπτά έτη προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά. Η συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη χηρείας από το 1980, την οποία δεν διέκοψε όταν ξαναπαντρεύτηκε το 1995. Η ζημιά για το ΙΚΑ ξεπερνά τα 180.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η Β.-Τ.Α., συνταξιούχος χηρείας ΙΚΑ λόγω θανάτου του πρώτου συζύγου της και επιδοματούχος ΕΚΑΣ, τέλεσε δεύτερο γάμο με τον Ο.Γ., ο οποίος απεβίωσε στις 8/10/2005. Αυτό όμως δεν αναιρεί το αδίκημα της μη γνωστοποίησης του δεύτερου γάμου στο ΙΚΑ προκειμένου να διακοπεί η σύνταξη χηρείας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ