1.2.2017 15:11

Στο ΙΚΑ όλοι οι εργαζόμενοι στα χωράφια

Στην κατάργηση της πληρωμής των εργατών που απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες με εργόσημο προχώρησε η κυβέρνηση ρίχνοντας άλλο ένα χτύπημα στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικά για τους μαστιχοπαραγωγούς πολλοί από τους οποίους απασχολούσαν για μερικές μέρες, συνήθως κατά το «μάζεμα» του μαστιχιού αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες, το πλήγμα είναι καίριο με οικονομικές και άλλες επιπτώσεις.

Πλέον οι αγρότες-εργοδότες, σαν τους άλλους εργοδότες, θα λαμβάνουν κωδικό ΕΦΚΑ και θα υποχρεώνονται σε υποβολή πίνακα προσωπικού πρόσληψης – απόλυσης και υποβολή κάθε μήνα αναλυτικής περιοδικής δήλωσης εισφορών.

Ακόμη θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας κ.α. Αν δεν τα κάνουν θα αναγκαστούν να πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα που πληρώνουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος (λογιστές, εισφορές, χρόνος κ.λπ), ενώ σε καμιά περίπτωση δεν υπολογίζει ο νομοθέτης την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας μόνο λογίζεται ο αγρότης της Χίου ίδιος με εκείνον του Θεσσαλικού Κάμπου. «Υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εργάτες για τέσσερις μέρες. Αυτοί υποχρεώνονται να έχουν βιβλία για όλο το χρόνο κάθε μήνα να υποβάλλουν δηλώσεις και να πληρώνουν εισφορές, δώρα κ.λπ. Είναι παράλογο όλο αυτό». σημείωσε ο κ. Τούμπος

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ