29.7.2015 11:21

Στο δρόμο οι έλεγχοι της εφορίας για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια

Οι ελεγκτές θα ζητούν αποδείξεις από τους καταναλωτές - Μέσα στα καταστήματα οι έλεγχοι σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες

Την ανάσα της εφορίας θα νοιώσει ξανά η αγορά, καθώς οι ελεγκτές θα σταματούν στο δρόμο τους πελάτες για να ζητούν να ελέγξουν αν παίρνουν αποδείξεις για τις αγορές τους. Θα τους ζητούνται επίσης πληροφορίες για τις υπηρεσίες και από τα ιατρεία, τα συνεργεία και τα φροντιστήρια από τα οποία εξέρχονται.
 
Λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά, αλλά και για το γενικότερο σχέδιο «κλείνουν οι εφορίες για να βγουν στον δρόμο όλοι οι ελεγκτές», αναμένεται να δώσουν σήμερα το μεσημέρι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.
 
Οι οδηγίες πάντως που έδωσε στους ελεγκτές, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η κ.Σαββαΐδου  είναι απολύτως σαφείς για το πώς θα κινούνται όταν βγαίνουν για έλεγχο στους εμπορικούς δρόμους και στα καταστήματα: «Κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από το  νόμο παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία».
 
Σε αντίθετη περίπτωση όμως «εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικού διακίνησης ή πώλησης, καθώς και στις περιπτώσεις που τα παραστατικά που αφορούν τη συναλλαγή δεν επιδεικνύονται στο συνεργείο ελέγχου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές). Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής».
 
Τα πράγματα αλλάζουν πάντως όταν στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν τα ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες ή γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Τότε οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα και να ψάχνουν για αποδείξεις: «Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστιάσεως και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.), η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ» αναφέρε η εγκύκλιος Σαββαΐδου.
 
Άλλη τακτική θα εφαρμόζεται και όταν οι έλεγχοι γίνονται για επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 είχαν υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων ασφαλών πληροφοριών αλλά μετά αυτή καταργήθηκε. Συγκεκριμένα:
 
-        για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και άλλες επαγγελματικές ομάδες από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. ή του Κ.Φ.Α.Σ.) από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων.
 
-        για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, οι ελεγκτές πρέπει «να ζητούν  πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το ν.4308/2014 παραστατικά».
 
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους όπου αυξήθηκε ο ΦΠΑ, για να διαπιστωθεί πως αποδίδεται στο κράτος και δεν πηγαίνει στις τσέπες των επιτήδειων.
 
Η κ. Σαββαϊδου εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή των ελεγκτών προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα μετακύλησης προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (πχ αποδείξεις για είδη με 23% να εκδίδονται σαν να υπάγνταν σε ΦΠΑ 13%).
 
Ειδικώς ορίζεται ότι σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α. επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές Φ.Π.Α (π.χ φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του Φ.Π.Α στο χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει στις περαιτέρω δικές της ενέργειες (έκδοση εντολής μερικού ελέγχου).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ