14.11.2014 8:55

Στο 7,8% η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών το 2014

 

Στο 7,8% η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών το 2014

 

 Εντονα πτωτική παραμένει η πορεία των τιμών των κατοικιών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι αξίες καταγράφουν υποχώρηση της τάξεως του 7% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ συνολικά φέτος οι τιμές μειώνονται με ρυθμό της τάξεως του 7,8%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν από τις τράπεζες κατά το τρίτο τρίμηνο παρέμειναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4.219, μειωμένες κατά 6,1% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές ήταν ακόμα λιγότερες, καθώς οι εκτιμήσεις κατοικιών αφορούν όχι μόνο νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, αλλά και αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας της αγοράς κατοικίας είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τα αρχικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει για τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, όπως επίσης και για το σύνολο του 2013. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πτώση του 2013 άγγιξε το 10,9% (έναντι 10,3% της αρχικής εκτίμησης), ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε σε 8,8%, σε σχέση με 7,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση της ΤτΕ. Αντίστοιχα, η κάμψη του δεύτερου τριμήνου, με βάση τη χθεσινή αναθεώρηση, άγγιξε το 7,7%, έναντι 7,3% που εκτιμήθηκε αρχικά. Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και σχεδόν στα 2/3 του δεύτερου τριμήνου, η κτηματαγορά είχε «παγώσει» λόγω της αναζήτησης τρόπου εφαρμογής του φόρου υπεραξίας που επιβλήθηκε από τις αρχές του 2014 στους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στην υπεραξία που προκύπτει κατά τη μεταπώληση ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το τρίτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών στα νεόδμητα διαμερίσματα (έως πέντε ετών) άγγιξε το 6,1%, ενώ η αντίστοιχη κάμψη στα παλαιότερα ακίνητα διαμορφώνεται σε 7,5%. Σε επίπεδο εννεαμήνου, η πτώση στα νεόδμητα διαμορφώνεται σε 7,1% και στα παλιότερα σε 8,3%. Συνολικά, για το 2013, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,8% και 10,9% αντίστοιχα.

Οσον αφορά την πορεία των τιμών ανά γεωγραφική περιοχή, η περιοχή της Αθήνας μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον, καθώς η πτώση είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο, η μείωση στο λεκανοπέδιο Αττικής άγγιξε το 9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 6,5% στη Θεσσαλονίκη, 5,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρότι παραμένει υψηλός, ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι στο τέλος του 2012, οι τιμές μειώνονταν με ετήσιο ρυθμό που προσέγγιζε το 13%. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι προοπτικές της κτηματαγοράς παραμένουν αρνητικές. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται σήμερα στο 15% της δυναμικότητάς της, σε σχέση με την περίοδο πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης.

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ