17.6.2015 11:23

Στα 1,7 δισ. ευρώ η υστέρηση στα δημόσια έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2015

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων εξαιτίας των καθυστερήσεων

Πλήρη εκτροχιασμό εμφανίζει η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης τους 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται αφενός στην καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφετέρου στον περιορισμό της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική μείωση στα έσοδα του ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων εξαιτίας των καθυστερήσεων.  

Την ίδια περίοδο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι συρρικνωμένες κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εξέλιξη που καταδεικνύει τη στάση πληρωμών σε φορείς του Δημοσίου και πληρωμές προς τρίτους.

Μάλιστα η στάση πληρωμών έχει δημιουργήσει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα εάν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ