17.6.2015 11:23

Στα 1,7 δισ. ευρώ η υστέρηση στα δημόσια έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2015

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων εξαιτίας των καθυστερήσεων

Πλήρη εκτροχιασμό εμφανίζει η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης τους 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται αφενός στην καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφετέρου στον περιορισμό της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική μείωση στα έσοδα του ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος Ιουνίου, δεδομένου ότι δεν θα έχει αποκατασταθεί η ροή των εισπράξεων εξαιτίας των καθυστερήσεων.  

Την ίδια περίοδο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι συρρικνωμένες κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εξέλιξη που καταδεικνύει τη στάση πληρωμών σε φορείς του Δημοσίου και πληρωμές προς τρίτους.

Μάλιστα η στάση πληρωμών έχει δημιουργήσει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα εάν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ