14.12.2021 8:30

Στα 16,07 ευρώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας - Μεγάλη αστάθεια

Στα 13,8 δολάρια (16,07 ευρώ) διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βούλιαξε χθες (ένα δολάριο βρέθηκε να ισοδυναμεί με  15 λίρες), προκαλώντας την τέταρτη κατά σειρά παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα στον ίδιο μήνα, προκειμένου να μπει κάποιο φρένο στην κατρακύλα. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε παρέμβαση, πουλώντας συνάλλαγμα, όταν η ισοτιμία έπεσε στο 14,99 καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες άνω του 6%. Από τις αρχές του έτους το νόμισμα χάνει περίπου 50% έναντι του δολαρίου.

Το κραχ της λίρας έχει μειώσει απότομα το διαθέσιμο εισόδημα των τούρκων πολιτών. Τροφοδοτεί τη φτώχεια και προκαλεί ουρές ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν φτηνό ψωμί στα καταστήματα καθώς η τιμή των αγαθών αυξάνεται. Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται συνέχεια σε κόντρα στο κοινοβούλιο καθώς η αντιπολίτευση επικρίνει σφοδρά τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές αλλά και οι απλοί πολίτες που παρακολουθούν τις αποταμιεύσεις τους να μειώνονται και τις τιμές να αυξάνονται κάθε μέρα, ανησυχούν πλέον για την αντισυμβατική οικονομική πολιτική του Ερντογάν. Η νέα άνοδος του πληθωρισμού μόλις τον περασμένο μήνα ήταν καταστροφική για μια αναδυόμενη οικονομία που βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές.

Το έναυσμα της εβδομάδας για τη βουτιά της λίρας ήταν η υποβάθμιση των προοπτικών από την S&P, αλλά ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεων επιτοκίων μέσα στην εβδομάδα ενέτεινε την πτώση, ανέφεραν αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα της χώρας επίσης από τον Σεπτέμβριο έχει προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου επαναγοράς ρέπο μίας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Οι μειώσεις των επιτοκίων και η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 25% με 30% σε ετήσια βάση στις αρχές του 2022, εκτιμά η S&P.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ