9.4.2015 15:35

Στα 101 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό οφειλής ναυτιλιακών εταιρειών προς το ΝΑΤ

Στο ποσό των 101 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Τα στοιχεία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, οι οποίοι είχαν καταθέσει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων και ζητούσαν να ενημερωθούν ποιες είναι οι ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές εφοπλιστών και ναυτιλιακών εταιρειών και ποιες οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές προς το ΝΑΤ.

 

Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

«Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΝΑΤ που έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου προκύπτει ότι:

• Από πλοία εσωτερικού το ποσό οφειλής είναι 35.898.484,79 ευρώ

• Από τα ποντοπόρα πλοία το ποσό οφειλής είναι 17.935.365,75 ευρώ

• Από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και οχημάτων το ποσό οφειλής είναι 47.490.999,82 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ: 101.324.850,36 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω βεβαιωθέντα ποσά αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατικών Οχημάτων) προς του 2011 οπότε και καταργήθηκε».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ποντοπόρα πλοία, τα βεβαιωθέντα ποσά αφορούν κυρίως σε οφειλές εταιρείας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι στις παραπάνω οφειλές συμπεριλαμβάνονται οι αναλογούσες εισφορές προς το ΝΑΤ, το ΚΑΑΝ (Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών), το ΤΠΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού) και το ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών).

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα ανωτέρω ποσά είναι τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθότι είναι σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών με το ΝΑΤ και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (εφάπαξ ή δυνάμει ρυθμίσεων), για τις οποίες το Ταμείο ενημερώνεται σταδιακά.

Ο κ. Σκουρλέτης ενημερώνει τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι για όλες τις ανωτέρω οφειλές, η αρμόδια Διεύθυνση Πόρων του Ταμείου έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα, από την κείμενη νομοθεσία, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι απαγόρευση απόπλου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδια ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους κατά καιρούς διενεργηθέντες διαγωνισμούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που έχουν καταθέσει την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σε δύο ακόμη υπουργούς, Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν καταγγείλει ότι οι εφοπλιστές με αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές. Οι δε φορολογικές υποχρεώσεις τους εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας των πλοίων, με το σύστημα «tonnage tax» και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και κέρδη τους.

Τα ερωτήματα που έχουν θέση είναι τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές το 2013 και το 2014, πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει με το συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών, πόσες είναι οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες εισφορές στη ΔΟΥ Πειραιά και στο ΝΑT.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ