22.1.2018 13:49

Σπάει το κέλυφος της «στενής» ομάδας λήψης αποφάσεων

• Απλώνει το εύρος της συμμετοχικότητας η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών καθιερώνοντας σύγχρονες μορφές προγραμματισμού

Βήματα προς τη σωστή της μετεξέλιξη, σε Συνεταιρισμό που παύει να χαρακτηρίζεται από αποφάσεις σε στενό διοικητικό κύκλο αλλά παρέχοντας λόγο και άποψη στον υπηρεσιακό μηχανισμό και τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της επιχειρεί σταδιακά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Για πρώτη φορά η διοίκηση της εισάγει στη λειτουργία της τις ενδο – συνεταιριστικές ημερίδες, στις οποίες θα συμμετέχουν, ανάλογα με το αντικείμενο, φορείς και πρόσωπα που διαθέτουν άμεση σχέση με το θέμα που κάθε φορά θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων. Στην πρώτη ενδο – συνεταιριστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουσείο Μαστίχας, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ε.Μ.Χ. , Γιώργου Τούμπου, κλήθηκαν, εκτός από τα μέλη της διοίκησης το σύνολο του διοικητικού προσωπικού και οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών προκειμένου να γίνει παρουσίαση – απολογισμός των πεπραγμένων του 2017 και να συζητηθούν οι στόχοι του 2018.

Ο στόχος

 «Επιδιώκουμε όλοι να έχουν πλήρη αντίληψη της πορείας της Ένωσης, γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να ανοιχτούμε πέρα από την ετήσια ενημέρωση που γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Στόχος μας ήταν να κάνουμε τον γενικό απολογισμό του προηγούμενου έτους αλλά, το σημαντικότερο, να θέσουμε από κοινού τους στόχους για το 2018. Οι σύγχρονες μορφές διοίκησης απαιτούν καινοτομία και προγραμματισμό, πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται πλέον η από κοινού δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού (παραγωγοί και εργαζόμενοι) ως κοινωνοί ενός κοινού οράματος», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Γιώργος Τούμπος.

Το μήνυμα

Η κίνηση της διοίκησης της Ένωσης να σπάσει το κέλυφος της στενής ομάδας για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων έρχεται ως ανάχωμα στη γενικευμένη τάση στα περισσότερα θεσμικά όργανα του νησιού, να περιορίζεται όλο και περισσότερο ο κύκλος των ανθρώπων με δικαίωμα λόγου και συμμετοχής.

Ήδη οι περισσότερες Επιτροπές Διαβούλευσης αποτελούν διακοσμητικά όργανα και οι πολίτες νοιώθουν ότι επιτελούν ρόλο κομπάρσου για την έγκριση προειλημμένων αποφάσεων. Η πρωτοβουλία της διοίκησης της Ένωσης να τονώσει το διάλογο και τη συμμετοχικότητα σε ένα Συνεταιρισμό που δεν φημίζονταν για τη διάθεση μετάδοσης του οράματος του στη βάση, τους μαστιχοπαραγωγούς, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς του νησιού. Η τάση αποστροφής των συμπολιτών μας από τα κοινά καταπολεμάται μόνο με τέτοιου είδους αξιόλογες πρωτοβουλίες.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ