19.7.2016 15:57

"Σκοντάφτει" στα χωριά το πλαστικό χρήμα

ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ «ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ» ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

Απροετοίμαστοι αλλά και ανήμποροι μπροστά στα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) εμφανίζονται  κυρίως οι ηλικιωμένοι στα χωριά που αν προχωρήσουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα πρέπει να εξοικειωθούν με το πλαστικό χρήμα και τη χρήση των καρτών στις συναλλαγές τους, αν θέλουν να ευνοηθούν από το αφορολόγητο.

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προβλέπει πώς το «κτίσιμο του αφορολόγητου» θα πραγματοποιηθεί από φέτος αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει προχωρήσει σε συνολικές αγορές ύψους 8.000 ευρώ  και από αυτές με μετρητά έχουν γίνει δαπάνες ύψους 5.000 ευρώ και με κάρτες 3.000 ευρώ, η εφορία δεν θα λάβει καθόλου υπόψη το ποσό των 5.000 ευρώ.

Δεν εξαιρείται κανείς

Τη διαδικασία αυτή θα κληθούν να ακολουθήσουν όλοι  ανεξαρτήτως ηλικίας, κάτι το οποίο θα κάνει δύσκολη τη ζωή των ηλικιωμένων. «Σίγουρα θα είναι δύσκολη η χρήση των καρτών κυρίως από τους ηλικιωμένους ή τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα», τόνισε ο λογιστής Γ. Ξανθάκης.

Επιφυλακτικός  πάντως δηλώνει και ο πρόεδρος των λογιστών Σ. Πασσάδης αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ο οποίος επισήμανε ότι η τήρηση αυτού του μέτρου θα πρέπει να είναι προαιρετική. «Αν είναι να χτιστεί το αφορολόγητο πάνω στο πλαστικό χρήμα θα χτιστεί, και όποιος θέλει το αποδέχεται. Πρέπει να είναι προαιρετική η επιλογή του πλαστικού χρήματος και όχι υποχρεωτική», επισήμανε ο Σ. Πασσάδης. 

Κατακόρυφη αύξηση και των IPOS

Αντίστοιχα αυξάνεται και η εγκατάσταση των αντίστοιχων μηχανημάτων POS  στα καταστήματα κι ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να παρέχουν κι αυτή τη διευκόλυνση στους πελάτες τους παραμένοντας ανταγωνιστικοί απέναντι στα πολυκατάστήματα.  "Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προμηθεύονται POS αλλά και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτα στις συναλλαγές τους. Αυτό που ισχύει κυρίως στην Αθήνα με τάση να καθιερωθεί και στο νησί, είναι η χρήση καρτών ακόμη και για συναλλαγές, ύψους 5 ευρώ!", δήλωσε ο Τ. Κώσταλος από την Εθνική Τράπεζα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ