31.8.2016 11:31

Το σχολείο αρχίζει από τα... βιβλιοπωλεία

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΕΡΣΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και σημάνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  γονείς  και παιδιά ξεχύνονται στα βιβλιοπωλεία προκειμένου να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα «όπλα» για το σχολείο. Λίγο πολύ για να ολοκληρωθεί μια σχολική λίστα που περιλαμβάνει τσάντα, κασετίνα, και τετράδια χρειάζονται 30 με 60 ευρώ, αναλόγως τη μάρκα που θα επιλέξει ο κάθε μαθητής.

 Με αυτόν τον τρόπο τα βιβλιοπωλεία διανύουν τη «χρυσή» τους περίοδο και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι κάθε χρόνος που περνάει είναι και πιο ανθηρός

 «Κάθε χρόνο και καλύτερα»

Η Ιουλία Τασιγιώργου  είναι ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «my book», το οποίο φέτος κλείνει αισίως τα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Όπως δήλωσε στον «π», «κάθε χρόνο είναι και καλύτερα» καθώς όπως εξηγεί τέτοια εποχή το μαγαζί της πλημμυρίζει από γέλια και φωνές μικρών και μεγάλων παιδιών,  που αγοράζουν τα σχολικά τους. «Περισσότερη ζήτηση έχουν οι τσάντες και τα κλασσικά σχολικά όπως μολύβια και τετράδια. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο εφοδιασμός των ξενόγλωσσων και των βοηθημάτων αλλά αναμένουμε» τόνισε η Ι. Τασιγιώργου. Όσο για τις τιμές ,ανέφερε ότι κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και είναι προσαρμοσμένες πάντοτε στα δεδομένα της εποχής.

Στο παρελθόν ανήκουν οι ετήσιες σχολικές αγορές

Στα χέρια της Δέσποινας Μαυρογιάννη πέρασε το βιβλιοπωλείο «Καμπάνη» τα τελευταία δύο χρόνια και όπως σημειώνει στον «π», «επειδή είναι οικογενειακή επιχείρηση μπορώ να πω ότι σίγουρα έχουν υπάρξει και  καλύτερες εποχές παρ’ όλα αυτά για τα σημερινά δεδομένα πάμε πολύ καλά». Καθημερινά βλέπει στο μαγαζί της παιδιά κυρίως «πρωτάκια» να πηγαίνουν  και να της ζητούν τσάντες  «σαν κι αυτές που είδαμε στην τηλεόραση». Οι τιμές είναι πολύ καλές αφού με 50 ευρώ μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα της «λίστας». «Σίγουρα οι εποχές που τα παιδιά έπαιρναν σχολικά κάθε χρόνο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά τουλάχιστον ανανεώνουν τα απαραίτητά τους».

«Πάντα τέτοια εποχή γίνεται… χαμός»

Το βιβλιοπωλείο «Γραφίδα» λειτουργεί από το 1988 και όπως δήλωσε η ιδιοκτήτριά του, Πηνελόπη Τραπεζανλίδου, «πάντα τέτοια εποχή γίνεται χαμός, δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε σχολικές τσάντες». Τα «κλασικά» σχολικά είδη «φεύγουν» το ένα μετά το άλλο και η ιδιοκτήτρια του τονίζει «προσπαθούμε όσο μπορούμε  να κρατάμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα για την εποχή και νομίζω το έχουμε καταφέρει. Με 30-40 ευρώ οι γονείς μπορούν να βρουν ολοκληρωμένο  πακέτο τσάντα-παγουρίνο-κασετίνα» .

"Η γιορτή των μαθητών"

Το βιβλιοπωλείο "Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί" μπορεί να είναι στην περιφέρεια, στην Καλλιμασιά, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με τα κεντρικά βιβλιοπωλεία. " Προσπαθούμε να κρατούμε μια ισορροπία ανάμεσα στις τιμές και στην ποιότητα. Οι εποχές είναι δύσκολες και γι αυτό προσαρμόζουμε τις τιμές μας σε τέτοια επίπεδα που να είναι όλοι ικανοποιημένοι", αναφέρει η μια εκ των ιδιοκτητών του βιβλιοπωλείου, Ευαγγ. Τρύφωνα συμπληρώνοντας πως ειδικά στις σχολικές τσάντες στους γονείς δίνεται η δυνατότητα οικονομικών επιλογών διαμορφώνοντας έτσι το κόστος αγοράς στα 40 ευρώ συνολικά μαζί με κασετίνα, παγουρίνο και δοχείο φαγητού για κάθε παιδί".

Η κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει αλλά αναμένεται η κορύφωση της με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οπότε και θα δοθούν οι λίστες από τους εκπαιδευτικούς και τα φροντιστήρια. "Είμαστε καινούργιο κατάστημα αλλά είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την κίνηση που χρόνο με το χρόνο και βελτιώνεται παρά την κρίση".

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ