20.12.2017 19:35

Προστατεύει και τη μαστίχα η συμφωνία Ε.Ε. με Ιαπωνία

Φέτα, μαστίχα Χίου, ελιές Καλαμάτας και ελαιόλαδο Σητείας είναι τα ελληνικά ΠΟΠ αγροτικά προϊόντα που θα «προστατεύονται» στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ (JEFTA). Συνολικά 200 αγροτικά προϊόντα της ΕΕ που έχουν χαρακτηριστεί με Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) θα «προστατευτούν», ενώ θα διασφαλίσει επίσης η προστασία επιλεγμένων ιαπωνικών προϊόντων στην ΕΕ.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον κ. Διονύση Πρωτόπαπα, υπεύθυνο του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, μας ανέφερε ότι «παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας και οι δύο πλευρές κρατάνε «κρυφές» τις λεπτομέρειες. Βέβαια πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα. Είναι μεγάλος ο όγκος των εγγράφων και ακόμη πολλά από αυτά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης και όσα έχουν δημοσιοποιηθεί είναι πολύπλοκα και πολύ δύσκολη η ερμηνεία τους».

Η εμπορική συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα του 2019. Με την έναρξη της συμφωνίας αναμένεται να μηδενιστούν οι δασμοί στα κρασιά της ΕΕ που εξάγονται στην ιαπωνική αγορά. «Αυτό είναι πολύ θετικό για την χώρα μας», δηλώνει ο κ. Πρωτόπαπας προσθέτοντας ότι «μπορεί μέχρι σήμερα να μην εξάγονται μεγάλες ποσότητες ελληνικών κρασιών αλλά έχουμε μια αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 30% ετησίως».

Για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδο, που θα διαρκέσει από 5 μέχρι 16 χρόνια. «Μας ενδιαφέρει το πότε θα μηδενιστούν οι δασμοί για την κομπόστα ροδάκινου, αφού είναι το πρώτο ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην χώρα», τονίζει ο υπεύθυνος της ελληνικής πρεσβείας.

Όσον αφορά την προστασία των τεσσάρων ελληνικών ΠΟΠ, ο κ. Πρωτόπαπας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η φέτα έχει μπει για τα καλά στην διατροφή των Ιαπώνων και κάθε χρόνο έχουμε μια αύξηση στις εξαγωγές σε ποσοστό 25-30%. Με τη συμφωνία θα «προστατευτεί» κυρίως από το τυρί με την ονομασία «φέτα» που παράγεται στη Δανία, η οποία είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής της στην ιαπωνική αγορά.

Θετικό είναι ότι θα προστατευτεί και η μαστίχα Χίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ιαπωνική αγορά προϊόντα με την ονομασία «μαστίχα», τα οποία όμως δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική μαστίχα που παράγεται στη Χίο».

 (πηγή: info@agrotypos.gr)

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ