16.7.2015 17:31

Προς επαναλειτουργία οι τράπεζες τη Δευτέρα μετά την αύξηση του ELA

Κατά 900 εκατ. ευρώ για μια εβδομάδα αυξάνεται ο ELA στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για πρόσθετη ρευστότητα.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι καλωσόρισε την έγκριση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Eυρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποφασίζει η ΕΚΤ  ποια χώρα θα παραμείνει στην Νομισματική Ένωση.

«Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες, διάφορες ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA», πρόσθεσε.

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα, καθώς και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα

Παράλληλα, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορέιο, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών. Παραμένει ωστόσο το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες θα μπορούν, αντί να παίρνουν καθημερινά 60 ευρώ, θα μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτες δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ