31.3.2015 11:36

Προς αύξηση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 270.000 ασφαλισμένους – Ποιους αφορά

Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 2 έως και 7 έτη για περίπου 120.000 ασφαλισμένους μέσω περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 250.000- 270.000 βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση με ειδικά όρια είτε για πρόωρη είτε για πλήρη σύνταξη.

Από αυτούς περίπου 150.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχουν δηλαδή έως το 2012 συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα κάθε φορά έτη ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτοί δεν αναμένεται να θιγούν και μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε το επιθυμούν, γνωρίζοντας βέβαια ότι εάν πρόκειται για πρόωρη, αυτή θα είναι σημαντικά μειωμένη.

Βάσει των εκτιμήσεων, απομένουν περίπου 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012 αλλά πρέπει να περιμένουν από 2 έως 7 χρόνια, προκειμένου να «πιάσουν» και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτοί, θεωρούνται πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης αύξησης των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επίσης στο στόχο μπαίνουν περίπου 30.000 ασφαλισμένοι, κυρίως στο Δημόσιο, που μπορούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη μεταξύ 55 και 62 ετών.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους ασφαλισμένους και συζητά ένα πλέγμα κινήτρων παραμονής στην αγορά – ακόμα και ανέργων - και περιορισμού των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ