2.4.2015 14:37

Πρόκληση ο μετασχηματισμός των περιορισμών σε ευκαιρίες

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΚΑΤΑ 60% ΑΡΧΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με μια ενδιαφέρουσα συγκυρία ξεκινά το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, ύψους 301.669.000 ευρώ, περίπου 40 εκ. περισσότερα από το απερχόμενο. Είναι η πρώτη φορά που η εκκίνηση μιας περιφερειακής αρχής ταυτίζεται με την εκκίνηση ενός τόσο μεγάλου προγράμματος. Στη χθεσινή παρουσίαση εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ο κ. Γ. Πλακωτάρης παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να στήσουν τις προτάσεις τους.

«Για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να ξέρουμε τι θέλει να κάνει η Χίος», ανέφερε ο κ. Πλακωτάρης, προσδιορίζοντας ως γενικούς στόχους του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος την αντιστροφή της φθίνουσας αναπτυξιακής πορείας των νησιών, την επιδίωξη της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες και τη διατήρηση της ιδιαίτερης νησιωτικής φυσιογνωμίας κάθε νησιού.

Οι περιορισμοί

«Μετά από 30 χρόνια ευρωπαϊκών ενισχύσεων όλοι στην Ευρώπη πια αντιλαμβάνονται πως σκέπτονται και οι Έλληνες», ανέφερε ο Γ. Πλακωτάρης για να αιτιολογήσει τους πολλούς περιορισμούς του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι από τις περίπου 400 σελίδες του, το ¼ από αυτές αναφέρονται στους περιορισμούς. «Θα πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας ό,τι πρέπει μέσα από αυτούς τους περιορισμούς. Η πρόκληση είναι να τους μετασχηματίσουμε σε ευκαιρίες».

Ένας βασικός περιορισμός είναι στη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τις υποδομές. Ενώ σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους υπερέβαινε το 50%, σ’ αυτή προσγειώθηκε μόλις στο 20%. Αντίθετα ενισχύθηκαν θεματικές όπως το περιβάλλον, οι κοινωνικές υποδομές, η απασχόληση.

Άλλος βασικός περιορισμός ότι δεν θα εντάσσονται αποσπασματικά έργα, αλλά μόνο έργα ενταγμένα σε περιφερειακή στρατηγική.

Αγκάθι η χρηματοδότηση μελετών

Το θέμα της αδυναμίας της Αυτοδιοίκησης να καλύψει τις δαπάνες για την ωρίμανση των επιλέξιμων έργων έθιξαν με παρεμβάσεις τους ο ειδικός γραμματέας του Δήμου Αντ. Μήλιας και ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης. Ο τελευταίος μάλιστα πρότεινε ως λύση την εξέταση του ενδεχόμενου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αποπληρωμή τους μετά την ένταξη των έργων. Είχε προηγηθεί απάντηση του κ. Πλακωτάρη, με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των μελετών, αλλά κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να κινηθούν μόνοι τους ώστε να αποφύγουν τις σοβαρές καθυστερήσεις.

Leader, δομές και φτώχεια

Ο κ. Πλακωτάρης ανακοίνωσε επίσης ότι φορέας διαχείρισης του επόμενου Leader θα είναι η Περιφέρεια. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση όλων των ευαίσθητων κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.α.). «Όμως για να ενταχθούν έργα που αφορούν τους τομείς Υγείας και Παιδείας θα είναι προαπαιτούμενο η χαρτογράφηση των αναγκών».

Τέλος ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη για να υποβάλει τη στρατηγική της για τη φτώχεια στο Βόρειο Αιγαίο.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΕΣ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΝΑΙ» ΚΑΙ «ΟΧΙ»

Από τη βροχή των ερωτημάτων που κατατέθηκαν δόθηκε μια πρόγευση στα έργα που μπορούν να ενταχθούν και των έργων που αντιθέτως θα αποκλειστούν. Κατά 95% εκτίμησε ο Γ. Πλακωτάρης ότι θα είναι θετική η απάντηση σε αίτημα ένταξης της ενεργειακής αναβάθμισης του «Ιωνικού Κολυμβητηρίου». Θετική ήταν η απάντηση Πλακωτάρη και στον Δημ. Τσούχλη για την επιλεξιμότητα Διαχειριστικών Σχεδίων, όπως και στον Απ. Τζιώτη για την τοποθέτηση μικρών βιολογικών αλλά σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

Αντίθετα αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα του προέδρου της ΔΕΥΑΝΧ για ένταξη του έργου εκσυγχρονισμού της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ με τη φράση «φοβάμαι πως θα μαγκώσει» απάντησε στην πρόταση του Αντ. Μήλια να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία δικτύου ασθενοφόρων για τις περιοχές της Χίου που έχουν καθυστερημένη κάλυψη από το ΕΚΑΒ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ