10.1.2018 9:33

Πρόβα πακέτου διακοπών «Μια πτήση, δύο ήπειροι»

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΚΟΙΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΧΙΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΣΑΤΑ

Σε φάση ωρίμανσης μεταξύ επαγγελματιών του τουρισμού βρίσκεται μετά τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση τους τουριστικοί φορείς του νησιού μας και των γειτονικών Αλατσάτων.  Οι σκέψεις για «κοινό τουρισμό» στο Αιγαίο δεν συζητούνται για πρώτη φορά, αφού το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχει  πέσει στο τραπέζι τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν. Η ιδέα προβλέπει τη διοχέτευση τουριστών εκατέρωθεν, με το δέλεαρ του κοινού ταξιδίου σε δυο διαφορετικούς ηπείρους. Ουσιαστικά ένα «πάντρεμα», που θα βοηθήσει και τα δύο μέρη να εξελιχθούν και να μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη εμπειρίες που δύσκολα θα αποκόμιζε σε ένα ταξίδι του μόνο στη Χίο ή τα Τουρκικά παράλια.

Στον τουριστικό  φορέα Αλατσάτων ανήκουν περίπου 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές και μεγάλες, που κάθε χρόνο φιλοξενούν πλήθος, κυρίως Κωνσταντινουπολιτών, με ποσοστό πληρότητας που αγγίζει σχεδόν το 100%. Η σχεδόν μονοπωλιακή εξάρτηση των Αλατσάτων από εσωτερικό τουρισμό της Κωνσταντινούπολης, εξασφαλίζει μεν την  τουριστική πληρότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ωστόσο προβληματίζει τους ιδιοκτήτες των εκεί ξενοδοχειακών μονάδων, όπως αντιστοίχως προβληματίζει τον χιακό τουρισμό η μονοπωλιακή εξάρτηση από τη γείτονα.

Ο στόχος

 «Μια πτήση, δύο ήπειροι» είναι ο στόχος μιας πιθανής συνεργασίας, με τη λογική μιας πτήσης από κάποια ευρωπαϊκή ή ασιατική χώρα, με την οποία ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να έρχεται στη Χίο ή τη Σμύρνη αεροπορικώς και πολύ σύντομα και με μικρό πρόσθετο κόστος  να μπορεί  να γνωρίσει δυο κουλτούρες, δυο διαφορετικούς πολιτισμούς, με κοινό σύνορο τη θάλασσα του Αιγαίου.

Κοινή συμμετοχή

Ως πιθανό σενάριο εξετάζεται επίσης  και η κοινή συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις. Να φιλοξενείται δηλαδή η Χίος σε περίπτερα του τουριστικού φορέα Αλατσάτων σε διάφορες εκθέσεις παγκοσμίως  και εμείς με τη σειρά μας να φιλοξενούμε εκείνους σε αντίστοιχες δικές μας αποστολές.

Τελικός  στόχος είναι να επιτευχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και κοινού οφέλους ανάμεσα σε Χίο και Αλάτσατα, μια κοινή δράση, που να μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο περιοχές σε βαθμό… επικουρικό προς τις κύριες τουριστικές δράσεις της κάθε περιοχής.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η παραπάνω «ελληνοτουρκική σύμπραξη» βρίσκεται σε  συζητήσεις, εικασίες και πιθανά σχέδια. Προς το παρόν Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο και Ένωση Ξενοδόχων καταθέτουν τις κοινές τους δυνάμεις για την επίτευξη του εγχειρήματος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Γ. Μισετζής, ανέφερε στον «π» ότι μέσα τον επόμενο μήνα θα μπορούν να ανακοινώσουν τα τελικά κοινά τουριστικά πλάνα για το 2018.

 

Κοινό το όφελος, με μεγαλύτερα κέρδη για τον αδύναμο κρίκο

Η ανασφάλεια της μονοπωλιακής εξάρτησης του τουριστικού προϊόντος Αλατσάτων και Χίου, του πρώτο από τον εσωτερικό τουρισμό από Κωνσταντινούπολη και του δικού μας από την αγορά της Τουρκίας, λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία για την προσέγγιση.

Κοινός στόχος των δυο περιοχών είναι το άνοιγμα νέων αγορών, από την ευρωπαϊκή κατ’ αρχήν και γιατί όχι μελλοντικά και την ασιατική αγορά. Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα είναι αμφίδρομα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ωριμότητας των δυο πλευρών να αποδεχτούν ότι στο πρώτο κρίσιμο διάστημα θα παρουσιαστούν οφέλη και ζημίες που θα εμφανίζουν ανισότητες.

Σε βάθος χρόνου τα μεγαλύτερα κέρδη θα αφορούν τον «αδύναμο κρίκο» της υπό διαμόρφωσης σχέσης, το μεγάλο ασθενή, τουρισμό της Χίου. Οι υψηλές πληρότητες των επιχειρήσεων Τουρισμού στα Αλάτσατα επιβάλλουν τη συνεργασία μόνο στη λογική του πλουραλισμού των αγορών. Αντίθετα τα πολύ χαμηλά τουριστικά μεγέθη της Χίου προσβλέπουν από τη σταδιακή εδραίωση της συνεργασίας να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. 

  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ