28.11.2014 9:48

Πού ξοδεύουν οι Έλληνες τα λεφτά τους

Φόροι και πάλι φόροι. Η αίσθηση της φορολογικής πίεσης για τους Έλληνες δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη όσο το τρέχον έτος, με το 65% των Ελλήνων καταναλωτών να σκέφτονται ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους από ότι πέρυσι και μόνο το 11% και το 9% αντίστοιχα να θεωρούν ότι έχουν να πληρώσουν λιγότερα. Επιπλέον φαίνεται  ότι πέφτει το «προπύργιο» της... διασκέδασης για τον Έλληνα, αφού πάνω από 7 στους 10 Έλληνες  δηλώνει ότι θα δαπανά λιγότερα για διασκέδαση, έναντι του 40% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte από την 1η έως την 3η εβδομάδα του Οκτωβρίου σε ένα δείγμα 609 Ελλήνων καταναλωτών, με αφορμή την ετήσια πανευρωπαϊκή καταναλωτική έρευνα, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι συμβιβασμοί λοιπόν στην κατανάλωση αυξάνονται ελέω... φόρων αλλά και δαπανών υγείας: Στο ερώτημα «σε τι δαπανάτε τα χρήματά σας τώρα σε σύγκριση με πέρσι και που ξοδεύετε λιγότερα, ή περισσότερα», μετά τους φόρους, ποσοστό 25% απαντά ότι ξοδεύει περισσότερα και για την υγεία (γιατρούς, ασφάλεια), ακολουθούν τα είδη πρώτης ανάγκης- λογαριασμοί ΔΕΚΟ με ένα 19%, ένα 16% δαπανά περισσότερο για την εκπαίδευση κι ένα 13% για την στέγαση. Εφέτος οι Έλληνες ξοδεύουν λιγότερα για διασκέδαση σε ποσοστό 73% και ακολουθεί με 72% η ένδυση- υπόδηση, 65% οι '«παράτυπες δαπάνες», ήτοι έπιπλα, μαστορέματα, διακόσμηση κ.τ.λ. και 64% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα για τις διακοπές του.

«Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι δαπανούν περισσότερα για την υγεία από ότι πέρυσι και η πρώτη φορά που αυτή η κατηγορία είναι στη 2η θέση των προτιμώμενων επιλογών (3η θέση στην Ευρώπη)», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, manager στον κλάδο Financial Advisory Services στην Deloitte Ελλάδας.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις σχετικά με τους τομείς, όπου θα ήταν έτοιμοι οι Έλληνες καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους στο μέλλον, εάν χρειαστεί:

• Τις παράτυπες δαπάνες και τα έξοδα για ένδυση είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν τόσο οι περισσότεροι Έλληνες (92%) όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Σε ποσοστό 85% ακολουθούν οι δαπάνες για την ένδυση- υπόδηση και σε 84% για τη διασκέδαση- αναψυχή (φαγητό, γυμναστήριο, κινηματογράφος).

• Οκτώ στους 10 Έλληνες θα ήταν επίσης έτοιμοι να μειώσουν τις δαπάνες για ψηφιακά/ ηλεκτρονικά είδη (τηλεόραση, κινητή, καλωδιακή).

• Το 67% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους για την υγεία αλλά και για τη στέγαση με ποσοστό 64% (62% και 69% οι Ευρωπαίοι αντίστοιχα).

• Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα είναι αυτοί της ψυχαγωγίας, της αναψυχής και των διακοπών.

•Οι Ευρωπαίοι, σε γενικές γραμμές, επικεντρώνουν τις δαπάνες τους στην υγεία παρά στην ψυχαγωγία. Με την επιμονή της οικονομικής κρίσης και τη μείωση των οφελειών κοινωνικής ασφάλισης, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους και το περιβάλλον διαβίωσης τους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ