15.7.2016 11:33

Ποτέ την Κυριακή και το Εργατικό Κέντρο

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τάσσεται μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο καταδικάζοντας το άνοιγμα και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλα αυτά για τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν το Εργατικό Κέντρο, με ανακοίνωση του γνωστοποιεί τα δικαιώματα τους και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους.

Η ανακοίνωση

Ενόψει της επικείμενης λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου, το Εργατικό Κέντρο Χίου στηρίζει την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά, παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή κάποια μαγαζιά θα ανοίξουν, τηρώντας την ασυλία που τους παραχωρεί ο νόμος, ενημερώνει τους συνάδελφους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν τους υπερωρίες που τους επιβάλλουν, και ταυτόχρονα εργοδότες και ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι για τις συγκεκριμένες υπερωρίες προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία:


Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.
 Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή οφείλουν: Α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται τους διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί συμπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

 

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ να προβούν στους ανάλογους ελέγχους.

Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και όχι εργασίας και η όποια απόπειρα ανοίγματος των καταστημάτων δεν επέφερε κανένα θετικό όφελος στην αγορά, πόσο μάλλον στους εργαζόμενους. 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ