13.3.2015 12:21

Πώς θα βάλετε τα χρέη σας "όλα σε 100 δόσεις"

Περιθώριο 2+1 μήνες δίνει η κυβέρνηση σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και σχεδόν 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, για να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία με 100 δόσεις, ώστε να επωφεληθούν και των μεγάλων εκπτώσεων στις προσαυξήσεις, με βάση όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών που έθεσε από χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του είναι να μπορέσει το Δημόσιο να εισπράξει τελικά περί τα 9 από τα 76 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών, εκ των οποίων τα 2-3 δισ. ευρώ τουλάχιστον από φέτος κιόλας.

Ωστόσο, αν και η τελευταία διορία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Μαΐου, ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να δώσει παράταση και για ακόμη έναν μήνα, έως τις 26 Ιουνίου. Έτσι, αν και η ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» από τα τέλη Μαρτίου, η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν και πάλι να πληρώσουν τελευταία στιγμή, δημιουργώντας πιέσεις για να δοθεί νέα παράταση (που όμως θα είναι αμετάκλητα βάσει του νόμου και η τελευταία) ενώ προκαλεί ανησυχίες για το πότε τελικά θα αρχίσει και αυτή η νέα ρύθμιση να αποδίδει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

"Λίφτινγκ" στις 100 δόσεις

'Αμεσα φαίνεται πως θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση μόνον όσοι έχουν χρήματα να πληρώσουν τουλάχιστον το 10% της οφειλής τους εφάπαξ ή μεγαλοφειλέτες που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί για χρέη στο Δημόσιο, προκειμένου να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Αυτές οι βελτιώσεις, μαζί με την κατάργηση των επαχθών προστίμων 10%-20%-30% από τον τρίτο μήνα και κάθε χρόνο καθυστέρησης, είναι ίσως και οι μεγαλύτερες στη νέα ρύθμιση.

Το προτεινόμενο σχέδιο ρύθμισης κομίζει και κάποια επιπλέον «δωράκια», σε σχέση με την υφστάμενη, όπως μία πιο ελκυστική κλίμακα έκπτωσης των προστίμων (βάσει των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης), τη μείωση της ελάχιστης δόσεως από 50 σε 20 ευρώ ή τις 100 δόσεις που προσφέρει πλέον και στις επιχειρήσεις.

Δεν πέρασε το "κούρεμα" χρέους

Στη νέα ρύθμιση δεν υπάρχει τελικά «κούρεμα κεφαλαίου» αλλά μόνο «κούρεμα» προσαυξήσεων. Μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, όχι μόνο από πλευράς των δανειστών αλλά και στο εσωτερικό, εκτός της «οριζόντιας ρύθμισης» κινδυνεύουν να μείνουν τελικά και οι μεγαλοφειλέτες με χρέη εκατομμυρίων, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να θέσει, ειδικά για αυτούς, τελικά ανώτατο πλαφόν χρέους ή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μην «τρυπώσουν» στη ρύθμιση όσοι χρωστούν πολλά και έχουν να πληρώσουν.

Ποια χρέη ρυθμίζονται με 100 δόσεις

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών, εντάσσονται στη ρύθμιση και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2015!

Στη ρύθμιση υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015. Πρακτικά φαίνεται πως εντάσσονται ακόμη και οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που παρέμειναν απλήρωτες.

Τα χρέη αυτά θα μπορούν σε λίγες μέρες να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ πληρωμή του αρχικού ποσού της οφειλής και διαγραφή του συνόλου των συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε με τμηματική καταβολή, σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%.

Οι ημερομηνίες

Πρακτικά οι 100 δόσεις αφορούν όσους έχουν αρχική οφειλή στην εφορία από περίπου 2.000 ευρώ και άνω (100Χ20 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση). Μικρότερες οφειλές θα ρυθμίζονται σε λιγότερες από 100 δόσεις.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαϊου 2015. Για όσους όμως εξοφλήσουν μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 οποιοδήποτε ποσό άνω του 10% των χρεών τους (δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ), προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων. Ό,τι απομένει, θα μπαίνει στις 100 δόσεις. Αυτό όμως αποτελεί ένα αρνητικό κίνητρο για όσους θέλουν να αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους για άλλους δύο μήνες, να κάνουν αίτηση κοντά στις 26 Μαϊου 2015, ώστε να υπαχθούν και αυτά τα ποσά στις 100 μηνιαίες δόσεις.

Πληρωμή οποιασδήποτε προκαταβολής μέχρι 27 Απριλίου συνεπάγεται ισόποση μείωση προσαυξήσεων. Δηλαδή αν κάποιος έχει και μπορεί να πληρώσει ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, μέχρι τις 27 Απριλίου 2015, θα χορηγείται στον οφειλέτη "μπόνους" 100% επί του ποσού που δίνει. Έτσι το όφελος διπλασιάζεται!

Το ποσό αυτό πάντως πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής (μέχρι 27 Απριλίου) και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Και κλήσεις της Τροχαίας στις 100 δόσεις

Αναλυτικά, τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία και ρυθμίζονται, μπρεί να προέρχονται:

- από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ΦΜΥ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. ή στα Τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή

- χρέη ληξιπρόθεσμα μέχρι 1-3-2014 που έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενη ή παλαιότερη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Οι κερδισμένοι των αλλαγών

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν πλέον και όσοι αποκλείονταν από την υφιστάμενη επειδή έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ –με την επιφύλαξη των κριτηρίων που μπορεί εκ των υστέρων να θέσει ο υπουργός Οικονομικών

Κερδισμένοι είναι και όσοι οφείλουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ αφού μπορούν και αυτοί να τα ρυθμίσουν έως και σε 100 δόσεις (με την υφιστάμενη ρύθμιση δεν τους επιτρέπονται περισσότερες από 72 δόσεις) ενώ αν έχουν ήδη ρύθμιση θα μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα.

«Δώρο» σε εκατομμύρια μικροφειλέτες θεωρείται για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκες και δεν θα επιβαρύνονται πλέον με επιτόκιο 4,56% ετησίως.

Και για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ όμως, το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

Αν κάποιος πιάστηκε ήδη στην παγίδα των κατασχέσεων (σε μισθούς, αμοιβές, καταθέσεις κλπ), ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα. Μπορούν επίσης να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014.

Δυνατότητα αλλαγής ρύθμισης

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σ' αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος. Αν δηλαδή έχουν ήδη διατρέξει πχ 5 δόσεις, η νέα αίτηση θα τους δώσει 95 δόσεις αντί 100.

Επιπλέον όμως ο οφειλέτης, που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, δύναται να επιλέξει την υπαγωγή του σε άλλο πρόγραμμα ρύθμισης του ίδιου νόμου με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή δικαιούται απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για το εναπομείναν ποσό σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ρύθμισης.

Και στην περίπτωση αυτή πάντως, ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος ρύθμισης.

Πότε πληρώνουμε

Την νέα ρύθμιση θα αξιοποιήσουν όσοι έχουν άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα που δεν πλήρωσαν στην ώρα τους, για να τα δώσουν μαζεμένα (ή ένα μέρος τους τουλάχιστον) προς την εφορία, εκτός και αν έχουν βρει πλέον νέα εισοδήματα που δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης, ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ