1.12.2014 9:37

Ποια μέτρα πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα

Εντός της ημέρας, ή το αργότερο την Τρίτη, αναμένει η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας στις προτάσεις που της απέστειλε, με στόχο να επιστρέψει το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος. 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των προτάσεων περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%.

Επίσης, οι προτάσεις αφορούν:

  • Πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Πιλοτική έναρξη του νέου μισθολογίου από 1/7/2015. Η αρχή θα γίνει από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων το επίδομα, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», θα μειωθεί έως το 2019 και θα αντικατασταθεί από το επίδομα αποδοτικότητας. Για τους νεοεισερχόμενους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2015, ενώ όλο το Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από 1/1/2016.
  • Επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρεί σε λοκάουτ.
  • Εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  •  Την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ