17.5.2016 15:45

Πικρός καφές για τους Χιώτες

ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ

Στη ζωή του Έλληνα, ο καφές είναι συνδεδεμένος με τα καλά και τα άσχημα αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του. Η μικρή απόλαυση της ζωής είναι ο καφές, είτε πρόκειται για τον ελληνικό είτε για τους σύγχρονους φρέντο και καπουτσίνο.

Αυτή τη γλυκιά ή πικρή, αναλόγως τα γούστα, συνήθεια έρχονται να πλήξουν κι άλλοι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν οσονούπω από την ελληνική πολιτεία, αναγκάζοντας τους θεριακλήδες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και μπορεί κατά περίπτωση η αύξηση για την οποία γίνεται λόγος να προσεγγίζει κάποια λεπτά, αλλά προσθετικά λόγω καθημερινής χρήσης, η αύξηση είναι... συζητήσιμη.

Στα 2ευρώ το καπέλο

Η κυβέρνηση ως φαίνεται προτίθεται να εφαρμόσει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ από την 1η-1-2017. Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε στον "π" ο αντιπρόσωπος Λ. Αθηνάδης, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση από τις εταιρείες "Θεωρητικά έτσι όπως λένε ο ελληνικός θα ανέβει 2 ευρώ το κιλό και οι άλλοι  καφέδες επίσης θα ανέβουν δυο  με τρία ευρώ το κιλό." Ο ίδιος συνειδητά υποστηρίζει πως η κατανάλωση δεν θα μειωθεί παρά την αύξηση αφού "Θα κόψουν από κάπου αλλού και θα μπορέσουν  να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος, όπως ακριβώς γίνεται και με το τσιγάρο Πόσοι είναι εκείνοι που εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στο τσιγάρο έκοψαν το κάπνισμα. Πολλοί λίγοι.  Τον καφέ δεν τον στερείται πιστεύω ο κόσμος" κατέληξε.

Στο ίδιο συντείνει και ο Π. Καμπούρης από τα everest, βάζοντας την παράμετρο να απορροφηθεί η αύξηση από τις εταιρείες και να μην φτάσει τελικά στον καταναλωτή. Πάντως είναι τέτοια η ζήτηση σε καφέ παγκοσμίως που ξεπερνά την παραγωγή με αποτέλεσμα η αύξηση στην τιμή του καφέ διεθνώς και πέρα από φόρους να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. "Άρχισαν και οι Κινέζοι να πίνουν καφέ. Είναι μια τεράστια αγορά και δεν είχαν προβλεφθεί σε παραγωγή αυτές οι ποσότητες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπούρης.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ