28.6.2021 7:43

Φορολογικές δηλώσεις: Έχουν υποβληθεί λιγότερες από 1 εκατ.

30 μέρες πριν το τέλος της 1ης προθεσμίας

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία παρότι ξεκίνησε στις 27 Μαΐου, δηλαδή εδώ κι ένα μήνα, ο αριθμός που είχε υποβληθεί έως την Παρασκευή πλησίαζε μόλις στις 920.000 σε σύνολο 6,4 εκατ. που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των δηλώσεων (Ε1) που είχαν υποβληθεί ανέρχονταν σε 918.915. 

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις (έως το Φεβρουάριο του 2022) ή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών όσων πληρώθηκαν το 2020 από το υπουργείο Εργασίας για αναστολές και πρόγραμμα συνεργασίας και οι βεβαιώσεις για επιδόματα πρόνοιας που έλαβαν πέρυσι χιλιάδες δικαιούχοι.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 1.245.986 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί  έως τώρα :  

·       το 26,72% είναι χρεωστικά με το μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 550,9 ευρώ

·       το 56,48% δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020 καθώς είναι μηδενικά

·       το 16,8% των φορολογουμένων έχουν επιστροφή φόρου.

Στο μεταξύ 93.085 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να «κερδίσουν» το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Μετά και την παράταση που δόθηκε, υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ