21.1.2020 12:25

ΠΕΣΝΑΤ: «Δεύτερος νονός του νόμου Κατρούγκαλου ο Βρούτσης»

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της κυβέρνησης για την προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται το τελικό σχέδιο να δοθεί σε «δημόσια διαβούλευση» και αμέσως μετά να κατατεθεί στη Βουλή.

Κλιμακώνοντας την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα τους για το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπως συμβαίνει πάντα πριν από κάθε χτύπημα στο Ασφαλιστικό, τα κυβερνητικά στελέχη όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό νομοσχέδιο» που θα δώσει τις «πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 10 χρόνια»...

Όλοι θα θυμόσαστε πριν τις Εθνικές εκλογές τις δηλώσεις των υποψηφίων των σημερινών κυβερνώντων της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του νόμου λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ που “τιμής ένεκεν” πήρε το όνομα του εφευρέτη του (Κατρούγκαλου), φυσικά οι κατά τα άλλα λαλίστατοι κύριοι Βρούτσης και Μηταράκης μετά την εκλογή τους ξέχασαν αυτά που έλεγαν προεκλογικά, και όχι μόνο καταργούν τον νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου αλλά συμπληρώνουν αυτό που έλειπε από τον νόμο του Κατρούγκαλου. 

Τι έλειπε από το νόμο Κατρούγκαλου, κατά τα λεγόμενα του κου Βρούτση ώστε να είναι ο νόμος "συνταγματικός" και "νόμιμος" Έλειπε μια "αναλογιστική μελέτη" και "αναλογία και ισότητα" στις περικοπές.

Η αναλογιστική μελέτη ήρθε κατά παραγγελία και ντύνει νομικά το νόμο Κατρούγκαλου. Με τη νέα πρόταση ανακατεύουν και παίζουν με τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδήγησαν σε τεράστιες περικοπές στις συντάξεις και νομίζουν ότι με τέτοιες αλχημείες και με επικοινωνιακό κουρνιαχτό θα ξεγελάσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Ο υπουργός κος Βρούτσης και η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο επιχειρούν,

Να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ!

Να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 67 χρόνια που καθορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου και να μη βγαίνει κανείς νωρίτερα.

Να σπρώξουν εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους της "ευελιξίας", των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;

Να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον "εθνική σύνταξη", η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα, που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να "κουρεύονται" για τις τράπεζες, να παίζονται στη ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η "προσωπική διαφορά" διατηρείται. Η "προσωπική διαφορά" δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται - αύριο την κόβουν.

Κοροϊδεύουν διπλά και τριπλά όταν αναφέρονται σε αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου. Η μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγούσε σε πρωτύτερες καταστάσεις όσον αφορά τις συντάξεις και τον υπολογισμό τους. Θα οδηγούσε σε διαφορετικό συντάξιμο μισθό πάνω στον οποίο υπολογίζονταν τα ποσοστά αναπλήρωσης που μέχρι και τη νέα σφαγή είχε ως βάση τους μέσους όρους της τελευταίας 5ετίας, με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεχάσουμε πως με το νόμο Κατρούγκαλου ενσωματώθηκαν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που ωθούν την επικουρική σύνταξη προς εξαφάνιση, μαζί με την κατάργηση των κατώτατων ορίων, του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις ανατροπές στις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ. Όλα αυτά παραμένουν ανέγγιχτα από τη νέα κυβέρνηση και αποτελούν το έδαφος της νέας επίθεσης.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας!!!

Το Ασφαλιστικό όμως περιλαμβάνει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου. Από τις συντάξεις έως την Ασφάλιση του μικρού παιδιού και τα εμβόλιά του, τα φάρμακά μας όταν αρρωσταίνουμε. Περιλαμβάνει τις ιατρικές εξετάσεις, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, την προστασία της μητρότητας, την προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες.

Τέλος, η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία του e -ΕΦΚΑ γίνονται για να διευκολυνθεί σε επόμενη φάση η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί στο λαό. Όπως δήλωνε και ο μέχρι πρότινος αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης, «η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης».

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον θωρακίζει παραπέρα και βάζει τις βάσεις για το επόμενο βήμα, για την υλοποίηση της αξίωσης του κεφαλαίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που με τη σειρά της θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε για την ιδιωτικοποίηση και της κύριας ασφάλισης και όλου του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας!

ΖΗΤΑΜΕ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!!!!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ