16.6.2015 9:33

Ουδέποτε προτείναμε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, απαντώντας στις διαρροές της κυβέρνησης ότι ζητάει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανακοίνωσε το περίγραμμα των προτάσεων των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές.

Από την Κυριακή το βράδυ που κατέρρευσαν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, Ελλάδα και πιστωτές ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη για τη νέα αυτή εμπλοκή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε χθες την απογοήτευση του προέδρου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που, «παρά τις προσπάθειές του» να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, δεν κατέστη δυνατή η πρόοδος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30ή Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Οπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Η Επιτροπή υπεραμύνθηκε των προτάσεων που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι ουδέποτε πρότειναν την περικοπή των συντάξεων και των μισθών και ότι η θέση αυτή αποτελεί «παρερμηνεία των γεγονότων».

Παρεμβάσεις 1% ΑΕΠ
Ειδικότερα, όσον αφορά τις συντάξεις, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά είχε προτείνει εξοικονόμηση μόλις κατά 0,04% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Οι δανειστές τονίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται αναγκαία. Γι' αυτό ζητούν τη σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και λαμβάνοντας υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα. «Αυτό δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκην περικοπές μισθών, αλλά μάλλον ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα και τις ανάγκες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», δήλωσε η Α. Μπράιτχαρτ.

Οσον αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ, οι δανειστές εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών για τρεις συντελεστές, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ και υπό την προϋπόθεση ότι λίγα και συγκεκριμένα αγαθά θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Οσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η Επιτροπή τονίζει ότι έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Δέσμη μέτρων
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η δέσμη μέτρων που προτείνουν είναι «ουσιαστική, ισορροπημένη και λογική από οικονομική άποψη» και πως «οι προτάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των 18 κρατών-μελών τα οποία επίσης λογοδοτούν στα κοινοβούλιά τους». Αντίθετως, τονίζουν πως οι ελληνικές προτάσεις είναι «ελλιπείς» και δεν καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας χθες στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης που καλείται να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική και δεν είναι θέμα των κεντρικών τραπεζιτών και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια «ισχυρή και συνολική» συμφωνία για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την επιμόλυνση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ