20.9.2017 15:45

Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού με Περιφερειακή εμβέλεια

• Κατατέθηκε ως πρόταση στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα μιας τριετίας

Την αδυναμία των τοπικών επαγγελματιών του τουρισμού να αντιληφθούν την αναγκαιότητα σύστασης ενός ιδιωτικού φορέα τουρισμού για το νησί μας έρχεται να καλύψει πρόταση σύστασης Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, που κατατίθεται από συλλογικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου με συνδετικό τους κρίκο το ΚΕΚΑΠΕΛ (το περιφερειακό ΚΕΚ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η πρόταση, ύψους 436.000, κατατέθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο και θεωρείται από τις υποψήφιες προς έγκριση, αφού μια χρηματοδότηση της καλύπτει εν μέρει και την κυβερνητική απουσία στήριξης πολιτικών για την τουριστική προώθηση των νησιών που έχουν υποστεί πλήγμα στην εικόνα τους από το προσφυγικό.

Η πρόταση συνυποβάλλεται από τα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου, τις Ενώσεις Ξενοδόχων Λέσβου, Σάμου, Χίου και Λήμνου, τις αντίστοιχες Ενώσεις Τουριστικών Πρακτόρων και τους Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων. Ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση και την υποβολή της πρότασης είχαν και τα Επιμελητήρια της δύναμης του Βορείου Αιγαίου.

Κάλυψη λειτουργικών

Με το ποσό που ζητείται υπολογίζεται ότι καλύπτεται το κόστος των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού σε βάθος τουλάχιστον τριών ετών. Δεν απαιτείται δηλαδή κάποιος εκ των εταίρων να βάλει το χέρι στην τσέπη. «Από εκεί και πέρα οι φορείς συνδιαχείρισης του Οργανισμού πρέπει να έχουν προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις ώστε να αποκτήσει βιωσιμότητα», εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Χίου, Γιώργος Περρής.

«Η δράση του Οργανισμού οφείλει να πείσει τους εταίρους ότι είναι επιβεβλημένη πια η αυτοχρηματοδότηση του και να μπούμε σε μια εποχή ομαλότητας, όπου οι δράσεις τουριστικής προβολής να είναι κύρια ευθύνη των ιδιωτικών φορέων», συμπληρώνει.

Με πολλές επιφυλάξεις

Ωστόσο στελέχη του Επιμελητηρίου Χίου δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους αν ένα τέτοιο όργανο, με περιφερειακή απήχηση, μπορεί να είναι λειτουργικό. Συγκεκριμένα ενστάσεις υπάρχουν για τη δυνατότητα συντονισμού, όταν ακόμα πιο ζωτικά θεσμικά όργανα, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο, με μεγάλες δυσκολίες παρακάμπτουν το εμπόδιο της θαλάσσιας απόστασης που χωρίζει τα νησιά.

«Υπάρχουν εξάλλου και τουριστικές οικονομίες διαφορετικών ταχυτήτων. Είναι εύκολο η πιο προηγμένη τουριστικά οικονομία της Σάμου να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της τουριστικής οικονομίας της Χίου; Τι θα γίνουν οι ήδη υφιστάμενοι ιδιωτικοί φορείς τουρισμού στη Λέσβο και στη Σάμο; Θα απορροφηθούν ή θα λειτουργούν παράλληλα και πιθανά ανταγωνιστικά; Είναι ερωτηματικά που επιβάλλεται εγκαίρως να ξεκαθαρίσουν, αν υπάρχει πραγματική βούληση ο Οργανισμός να πετύχει το στόχο του», επισημαίνουν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ