30.6.2015 11:09

Ομαλή η ηλεκτροδότηση της Ελλάδας

Διαβεβαιώνει η ΔΕΗ για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, με τον πρόεδρο της εταιρείας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, να δηλώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας

Ο κ. Παναγιωτάκης με δήλωσή του πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία τελικά αναβλήθηκε, είπε: «Η ΔΕΗ υπήρξε πάντοτε πυλώνας σταθερότητας και εγγυητής για την οικονομία και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Τον ρόλο αυτόν θα επιβεβαιώσει και στις κρίσιμες ώρες που τώρα διανύουμε», τονίζοντας ότι «είναι πλήρως διασφαλισμένη η ηλεκτροδότηση της χώρας τόσο στην ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα».

Στελέχη της επιχείρησης εξηγούν τις παραμέτρους για τις οποίες στηρίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος: «Η παραγωγή ρεύματος γίνεται από εγχώριες πηγές ενέργειας. Αυτές είναι ο λιγνίτης, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και οι ΑΠΕ. Αποθέματα λιγνίτη, όπως και μαζούτ υπάρχουν».

Σε σχέση με τις εισαγωγές ρεύματος, οι ίδιοι κύκλοι της εταιρείας λένε πως «στις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, λόγω του υψηλού ρίσκου στην εγχώρια αγορά». «Αν μειωθούν», τότε σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «θα αξιοποιηθούν με πιο εντατικό ρυθμό οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου». Η ροή φυσικού αερίου να σημειωθεί ότι συνεχίζει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στα νησιά
Για την ηλεκτροδότηση των νησιών -αυτή γίνεται με ντιζελοκίνητες μονάδες- είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι, καθώς η ΔΕΗ τηρεί αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών. Επιπλέον στις 13 Ιουλίου αναμένεται φορτίο με 40.000 τόν. πετρελαίου, προσθέτουν στελέχη της εταιρείας.

Το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η ρευστότητα, καθώς είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητες οφειλές άγγιζαν τα 1,9 δισ. ευρώ και είχαν αρχίσει οριακά να σταθεροποιούνται με την εφαρμογή του προγράμματος ρύθμισης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Για το διάστημα των προσεχών ημερών δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος (εκτός εξόφθαλμων περιπτώσεων) λόγω χρεών, ενώ δεν θα χρεώνονται και τόκοι υπερημερίας στις καθυστερούμενες οφειλές. Η κατάσταση της ρευστότητας της επιχείρησης θα παρακολουθείται καθημερινά, προκειμένου να γίνεται διαχείριση των πληρωμών.

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για τον ομαλό ανεφοδιασμό της περιφέρειας κρούουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών, οι οποίοι με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους συναρμόδιους υπουργούς ζητούν την εγγύηση του κράτους για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα αλλά και τα εισιτήρια των πλοίων.

Επιστολή
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Πέτρος Σκουληκίδης, ο κλάδος των Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ, με ορατό τον κίνδυνο «λουκέτου» στις εμπορευματικές μεταφορές, ζητά:

• Να δοθεί εντολή στα πρατήρια που ανήκουν στα ΕΛΠΕ και στην MOTOROIL να εφοδιάζουν τα φορτηγά ΔΧ με πετρέλαιο, με την εγγύηση του κράτους.

• Να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ΦΔΧ από τους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων.

• Να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος στα πλοία, με την εγγύηση του κράτους.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Ζητούν λύση εντός ευρώ

Λύση εντός του ευρώ με άμεση συμφωνία ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των επιμελητηρίων.

Οι πρόεδροι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι επιχειρηματίες), της ΕΣΕΕ (έμποροι), του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) και της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας) δεν θα δουν τελικά σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού, για να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οικονομία και τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, οι κοινωνικοί εταίροι και η ΚΕΕΕ απέστειλαν κοινή επιστολή στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων απευθύνοντάς τους έκκληση «να παραμεριστούν πολιτικές, προσωπικές και κομματικές διαφορές και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση, πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ