27.6.2022 9:21

Οι Τούρκοι γυρνούν την πλάτη στον Ερντογάν κι επισκέπτονται τη Χίο

Τεράστια δεξαμενή τουριστών για τα ελληνικά νησιά η Σμύρνη και οι κοντινές τουρκικές πόλεις

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λέσβος) αλλά και των Δωδεκανήσων (Καστελόριζο, Ρόδος) με τα τουρκικά παραλία αποκαταστάθηκαν και καθημερινά «δένουν» πλοιάρια στα ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας Τούρκους αλλά και Ευρωπαίους τουρίστες, δίνοντας το φιλί της ζωής στις τοπικές οικονομίες.

Η Σμύρνη είναι μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και πάνω από 1,5 εκατομμύρια βρίσκονται στα περίχωρα και τις κοντινές τουρκικές πόλεις. Πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή τουριστών για τα ελληνικά νησιά και παρόλο που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει χρήματα και ταξιδεύει. 

Γιορτάζουν το Μπαϊράμι μέσα Ιουλίου στα νησιά του Αιγαίου  

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Απρίλιο- οπότε και μπήκαν τα ημερόπλοια- ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά τρίβουν ξανά τα χέρια τους. Η κίνηση που καταγράφεται, μέχρι στιγμής, είναι ικανοποιητική παρά την επιθετική ρητορική Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας αλλά και τον ντόρο που προκαλούν οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα ελληνικά νησιά. Το τουριστικό κύμα από τα τουρκικά παράλια αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί στα μέσα Ιουλίου οπότε και οι Τούρκοι θα γιορτάσουν τον Μπαϊράμι στην ελληνική πλευρά με τις προκρατήσεις να είναι ήδη ενθαρρυντικές.

 

Χίος: Η κίνηση από την Τουρκία είναι καθημερινή 

Καθημερινά (πρωί και απόγευμα) είναι τα δρομολόγια από Τσεσμέ για Χίο ενώ πολλές φορές λόγω αυξημένης ζήτησης μπορεί αυτά να αυξηθούν μέσα στην μέρα. Οι Τούρκοι προτιμούν την Χίο λόγω εγγύτητας (απέχει 25 λεπτά από το Τσεσμέ), τους αρέσει το ελληνικό φαγητό και η διασκέδαση ενώ συνυπολογίζουν και το γεγονός ότι ταξιδεύουν σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό. 

Η αγορά της Τουρκίας στην ουσία έφερε τον "τουρισμό πόλης στο νησί" όλο το χρόνο εξηγεί στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Αντιγόνη Μαϊστράλη. 

City break στη Χίο από την Σμύρνη 

«Η κίνηση από την Τουρκία είναι καθημερινή. Είμαστε το city break για τους γείτονες. Ο Τούρκος δεν είναι ένας τουρίστας που θα έρθει μόνο το καλοκαίρι επειδή είμαστε νησί. Θα μας έρθει και το Φλεβάρη για παράδειγμα για ένα ΣΚ και για να ψωνίσει. Για αυτούς είναι μεγαλύτερο πλήγμα η πτώση της λίρας απ' όλη αυτήν την προπαγάνδα που γίνεται. Και μην ξεχνάτε ότι έχουν κάνει φίλους οι άνθρωποι εδώ όλα αυτά χρόνια, ενώ έχουμε και αδελφοποιήσεις επιμελητηρίων από το παρελθόν». Όπως παρατηρεί η κ. Μαϊστράλη, απέναντί από την Χίο βρίσκεται μια διεθνής αγορά με ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η αγορά είναι τεράστια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνεται σε ευρώ και δολάρια. Σε αυτήν λοιπόν την αγορά στοχεύουμε περαιτέρω και εμείς.

Που ποντάρει η Χίος

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου διοργανώθηκε η δράση "Restart Chios Turkey travelling" στη Σμύρνη προσκαλώντας συνεργάτες, τουριστικά γραφεία, δημοσιογράφους και εν γένει εμπλεκόμενους στον τουρισμό.

«Σκοπός ήταν να ξανασυστηθούμε πρώτοι, προσπαθώντας μάλιστα να επικοινωνήσουμε ότι η Χίος δύναται να συνδυάσει πέρα από τον τουρισμό πόλης, εξορμήσεις μεγαλύτερης διάρκειας άνω των 2 διανυκτερεύσεων που καταγράφεται ως μέσος όρος. Είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση, αφού την περίοδο μόνο του Απριλίου επισκέφτηκαν το νησί 2.200 Τούρκοι τουρίστες» τόνισε η Μαϊστράλη. Οι Χιώτες περιμένουν αύξηση φέτος στις αφίξεις και ποντάρουν στα προγράμματα επιδότησης διακοπών στους Έλληνες, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην Ομογένεια, στους repeaters και στους μεμονωμένους επισκέπτες που στηρίζουν διαχρονικά το νησί της μαστίχας. «Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι το να μετράμε τις αφίξεις, αλλά στο τι θα γράψει το ταμείο μας στο τέλος» τονίζει η κ. Μαϊστράλη.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ