11.9.2015 11:03

Οι συναλλαγές με κάρτες θα «κτίζουν» το αφορολόγητο

Αλλαγές στο «κτίσιμο» του αφορολογήτου εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί προκειμένου να ενθαρρύνουν τις συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Την ίδια στιγμή εξετάζουν αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ώστε να αναχαιτίσουν την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ήδη από τις 25 Αυγούστου, αποκαλύπτοντας πως γίνονται μελέτες για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών. Όπως είχε πει τότε, ανάμεσα στις μελέτες που εξετάζονται από το υπουργείο, είναι να «χτίζεται» το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας.

Στελέχη της λεγόμενης «τεχνικής βοήθειας» των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM που βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών τρόπους αύξησης των συναλλαγών με κάρτες, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Παράλληλα, εξέτασαν τρόπους μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με κάρτες (κυμαίνονται από 0,50% έως 3%), καθώς τα κόστη αυτά μειώνουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με το αφορολόγητο εξετάζεται είτε η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα, είτε να δοθεί υψηλότερο αφορολόγητο όριο από το υφιστάμενο των 9.550 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν κάρτες.

Παράλληλα, «τεχνική βοήθεια», ΓΓΔΕ και υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να σταματήσουν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών από μη εισπραττόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΓΓΔΕ από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα εισπράττεται μόλις το 0,47% και το υπόλοιπα 99,53% εγγράφεται ως ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο.

Θ.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ