17.3.2015 17:46

Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους στους ασφαλέστερους παραγωγούς τροφίμων του κόσμου

Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις 12 Μαρτίου, επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαίοι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί τους συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παρόχους των ασφαλέστερων τροφίμων του πλανήτη, σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Αναλυτικότερα, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι πάνω από το 97% των δειγμάτων τροφίμων που αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων παρουσιάζουν επίπεδα καταλοίπων φυτοφαρμάκων που εμπίπτουν εντός των νόμιμων ορίων, και επομένως είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Ακριβώς κάτω από το 55% των δειγμάτων είναι επίσης απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ανιχνεύσιμα ίχνη αυτών των χημικών ουσιών. Τα ευρήματα είναι μέρος της ετήσιας έκθεσης της EFSA του 2013 σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα για σχεδόν 81.000 δείγματα τροφίμων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο καταλοίπων που υπερβαίνουν τα επίπεδα μέγιστων υπολειμμάτων (MRL) βρέθηκαν σε προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Χαιρετίζω τα αποτελέσματα αυτά, που επιβεβαιώνουν ότι οι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στην παροχή ποιοτικών, ασφαλών προμηθειών τροφίμων για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αποτελούν ένα καλό εργαλείο για να μπορέσουν οι αγρότες να αναπτυχθούν υγιείς καλλιέργειες οι οποίες είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες. Είναι προς το συμφέρον τους να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν ασφαλή, καλής ποιότητας και βιώσιμης παραγωγής τρόφιμα για πάνω από 500 εκατομμύρια ευρωπαίους καταναλωτές».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ