26.6.2015 11:15

Οι ασφαλιστικές δαπάνες «πνίγουν» τον προϋπολογισμό

Εκτός πραγματικότητος κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας

Εκτός πραγματικότητος κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας, που εμφανίζει μεν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο, αλλά όλα αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος όχι μόνον δεν πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ (που δεν μετράνε άλλωστε στο πρωτογενές πλεόνασμα) αλά έχουν παγώσει και οι πληρωμές του προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να πληρώνοει μόνον μισθούς και συντάξεις.

Πρακτικά, από τα 15,6 δισ. πρωτογενείς δαπάνες του κράτους στο α΄πεντάμηνο, τα μισά ακριβώς (7,8 δισ. ευρώ) πήγαν για μισθούς και συντάξεις. Για Υγεία και Πρόνοια δόθηκαν άλλα 5 δισ. (και αυτά "κουτσουρεμένα" ) και, από τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, το 1 δισ δόθηκε ως συμμετοχή στην ΕΕ ενώ για ειδικές καταναλωτικές δαπάνες του κράτους δόθηκαν μόλις 200 εκατ. από το κονδύλι του 1,5 δισ. της χρονιάς.
 
Τα αναλυτικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Μάιο πιστοποιούν την «ασφυξία» του δημοσίου:
 
-  τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο α΄πεντάμηνο ανήλθαν σε 17,048 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4 % έναντι του  στόχου.

 

-  οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν  695 εκατ. ευρώ ή 94,5% χαμηλότεροι από το αναμενόμενο –καθώς δεν πληρώθηκε τον Μάιο η α΄δόση από τις επιχειρήσεις.
 

- τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 369 εκατ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από το στόχο.


- έπρεπε να είχαν εισπραχθεί ήδη 403 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά οι ρυθμίσεις απέφεραν μόλις 298 εκατ. ευρώ (υστέρηση 26%)


- τα μόνα έσοδα που πήγαν καλά ήταν ως τώρα οι φόροι ακινήτων (εισπράχθηκαν 940 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου έναντι στόχου 794  εκατ. ως τον Μάιο) και οι φόροι από τα τσιγάρα (60 εκατ. ευρώ επιπλέον).

 

Παρά την υστέρηση του 1 δισ. ευρώ όμως:

- πληρώθηκαν 288 εκατ. ευρώ για ΕΚΑΣ (πλην δημοσίου) ενώ το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για ολόκληρο το χρόνο είναι 516 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες ξέφυγαν από τον έλεγχο αφού μέχρι το Μάιο εξαντλήθηκε το 55,7% του ετήσιου προϋπολογισμού, για αυτό οι δανειστές ζητούν άμεση περικοπή 20% των δικαιούχων.

 

-  Οι επιχορηγήσεις για τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ «τρέχουν» και πριν τα μέσα του χρόνου δαπανήθηκε ήδη το 50% των κονδυλίων της χρονιάς.

-  Δόθηκαν 59% περισσότερα από ό,τι αναμενόταν για έκτακτες αναδρομικές παροχές μισθών και συντάξεων (κυρίως από δικαστικές αποφάσεις).

 
Η υστέρηση εσόδων καλύφθηκε με μείωση στις δαπάνες κατά 2,628 δισ. ευρώ έναντι του στόχου! Έτσι, στο «περίμενε» έχουν μείνει:

 
-  οι εφημερίες (33% του κονδυλίου) και ειδικές παροχές (14,7% της ετήσιας πρόβλεψης) για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό  -αν και ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικά.

-  οι πληρωμές για προμηθευτές του δημοσίου: μέχρι τον Μάϊο είχαν δοθεί μόλις το 11,7% των επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία, το 35% των κονδυλίων στον ΕΟΠΥΥ και το 22,7% των κονδυλίων περίθαλψης που προβλέπονται για το 2015.


-  οι πληρωμές δικαιούχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αφού δόθηκαν μόλις το 18% του ετήσιου κονδυλίου.


-  οι δήμοι και οι Περιφέρειες που ενώ πέρυσι είχαν πάρει ήδη 134 εκατ. ευρώ, φέτος έχουν πάρει μόνον 89 από τα 228 εκατ. της χρονιάς –και που δεν αποκλείεται στο τέλος να τους τα περικόψει το δημόσιο για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.

 
Επιπλέον:

 
-  δεν δόθηκε ούτε ευρώ ακόμα φέτος στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) από τα 454 εκατ. που προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό για τον «κουμπαρά» για την διασφάλιση των συντάξεων των επομένων Γενεών.

-  οι πληρωμές του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειωμένες κατά 41% ή 689 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για δαπάνες 1,660 δισ. ευρώ (αλλά και μειωμένες κατά 809 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

-   δόθηκαν μόλις 100 από τα 700 εκατ. που προβλέπονταν για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, ενώ το τελικό ποσό θα είναι 200 ή 400 εκατ. ευρώ μικρότερο, με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης ή των δανειστών αντίστοιχα.

 Τέλος δεν δόθηκε ούτε 1 ευρώ από το 1 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία αποθεματικού εφέτος.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ