1.7.2016 19:26

Ο κόσμος καίγεται και ο ΕΟΑΕΝ... εκδίδει ψήφισμα

ΖΗΤΑ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενώ η τουριστική κίνηση στα νησιά που δέχονται το βάρος του προσφυγικού βρίσκεται στο ναδίρ της, ενώ η αύξηση του Φ.ΠΑ. καιροφυλακτεί, τα Επιμελητήρια των νησιών μέσω του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. αρκούνται για ακόμη μια φορά στην έκδοση ψηφισμάτων με τα οποία ζητούν από την πολιτεία να πάρει... μέτρα.

Το ψήφισμα

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τα Επιμελητήρια των  νησιωτικών περιοχών της Ελλάδος, μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας των νησιωτών που πλήττονται από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση και να προχωρήσουν άμεσα στην υιοθέτηση και εφαρμογή δέσμης μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η τουριστική τους εικόνα και να τονωθεί η τουριστική και κατ΄ επέκταση η οικονομική τους δραστηριότητα., ώστε να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά.

Τα επιμελητήρια εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων τους, που συμμετείχαν στην 39η  Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα, στις 11 Ιουνίου 2016, προχώρησαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνοντας  υπόψη το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως του ανατολικού, από το έτος 2015 επωμίζονται το βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και χάρη στη μεγαλοψυχία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων τους και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, που κέρδισαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, κατόρθωσαν να διαφυλάξουν   τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. 

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν μέσω του ψηφίσματος αυτού εκφράζει την αγωνία του επειδή θεωρεί ότι η τουριστική εικόνα και δραστηριότητα αρκετών νησιών του Αιγαίου έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ίσως ζημιά, ενώ την ίδια ώρα εκτιμά ότι η πολιτεία είναι απούσα τόσο στο θέμα της διαχείρισης του ζητήματος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, όσο και στο σοβαρό ζήτημα της υιοθέτησης πολιτικών και αντισταθμιστικών ωφελειών για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.Και απεναντίας, με αγανάκτηση παρακολουθεί την πολιτεία να ακολουθεί μια πολιτική διωγμού των νησιωτών και ερημοποίησης των νησιών, με την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ αλλά και άλλα ανάλογα εξοντωτικά μέτρα.

Στο ψήφισμα,  το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου (δια του προέδρου του κ. Ευάγγελλου Μυρσινιά), νησί που  η οικονομική και κοινωνική του ζωή έχει δεχθεί την βαρύτερη επίδραση από το προσφυγικό, τα επιμελητήρια μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών προτείνουν μία σειρά από άμεσα (φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες προωθητικές ενέργειες σε  επιλεγμένες αγορές κ.α) αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα (θέσπιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά – Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος κ.α).

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ