13.5.2016 15:41

Νησιωτικότητα και μεταφορικό ισοδύναμο στη συνεδρίαση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Το «παρών» στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά με αντικείμενο τα νησιωτικά θέματα, έδωσαν  τόσο ο ΕΟΑΕΝ όσο και ο INSULEUER εκπροσωπούμενοι δια των προέδρων τους Θράσου Καλογρίδη και  Γιώργου Μπενέτου αντίστοιχα.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιανέλλη  και σ’ αυτή προσεκλήθησαν εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τη νησιωτικότητα. Οι φορείς οι οποίοι παρευρέθηκαν είναι:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νησιωτικών και Παράκτιων Περιοχών
  • Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων
  • Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών
  • Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών
  • Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Κατά τη συζήτηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για θέματα που αφορούν στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, στη ρήτρα νησιωτικότητας, στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπου κατατέθηκαν από τους φορείς συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, αλλά και σε άλλα θέματα που άπτονται του νησιωτικού χώρου. Κυρίως όμως, συζητήθηκε το θέμα της από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος  για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας.

Ο κ. Γιανέλλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για τις ενέργειες του τόσο για την εξαιρετικά ευνοϊκότερη για το Δημόσιο νέα συμφωνία παροχής νερού  σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου όπως και τις πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερα από 20 μικρά και ακατοίκητα τα τελευταία χρόνια νησιά, όπου ήδη τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα για οκτώ από αυτά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κατέθεσε προφορικά στον κύριο Γ.Γ.  και τους συνεργάτες του τις θέσεις και απόψεις του Ομίλου αναφορικά με τις ενέργειες και δράσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν για τη στήριξη της νησιωτικότητας ενώ από την πλευρά του ο ομόλογος του στο θώκο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων έδωσε την ευρωπαϊκή

διάσταση επί των αντίστοιχων θεμάτων.           

Πέραν των κ. κ. Καλογρίδη και Μπενέτου στη σημερινή συνάντηση έδωσαν το «παρών» τόσο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών Ελευθέριος Κεχαγιόγλου όσο και ο Καθηγητής κ. Περικλής Λύτρας, Αναπληρωτής Πρόεδρου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας και οι φορείς και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι συνεργάτες του συμφώνησαν για την  το ταχύτερο δυνατόν επί πιο στέρεων βάσεων περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών  ώστε τα σημαντικά θέματα που αφορούν τα νησιά της χώρας μας να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ