12.6.2015 13:49

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ μετατρέπει βασικά προϊόντα σε πολυτελείας

Από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 6,5% στο 13% και από το 13% στο 23% ακριβαίνουν είδη όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, αλλά και εισιτήρια ΜΜΜ, κόμιστρα ταξί και αεροπορικά

Με στόχο να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 1-1,35 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καταφεύγει στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων, μετατρέποντας βασικά είδη σε πολυτελείας.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για να μπορέσει να ικανοποιήσει τους δανειστές προβλέπει τη διατήρηση των τριών υφιστάμενων συντελεστών (6,5%, 13% και 23%) με μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές και κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά.

Ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% θα επιβάλλεται στα φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ ο μειωμένος (13%) θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων, κυρίως φρέσκα προϊόντα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια και νερό, αναφέρει η Καθημερινή.

Στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξετάζεται να ενταχθεί και η εστίαση.

Από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από το 6,5% στο 13% και από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν:

- Μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
- Υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια)
- Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών
- Εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων)
- Διαμονή σε ξενοδοχεία
- Προϊόντα και υπηρεσίες σε νησιά του Αιγαίου
- Εστίαση

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ