11.6.2015 16:52

Νέες διαβουλεύσεις για πλεόνασμα, ΦΠΑ και συντάξεις

Αισιόδοξα μηνύματα για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες στέλνουν οι Βρυξέλλες, μετά τις ψυχρολουσίες των τελευταίων ημερών.

Παρά την απογοήτευση και τον προβληματισμό που εξέφραζε από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως υπάρχει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να γεφυρωθούν οι τελευταίες διαφορές.

Το θολό τοπίο που επικρατούσε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, γύρω από το ελληνικό ζήτημα, άρχισε να ξεκαθαρίζει όταν ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια συμφωνία».

Αμέσως μετά, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (που μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν κυριολεκτικά στον αέρα) θα πραγματοποιηθεί.

Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το Ελσίνκι στο ίδιο πνεύμα με αυτή του Γάλλου επιτρόπου. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι απομένουν λίγα ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Εξάλλου, θετικά ήταν τα μηνύματα που έστελναν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθεί λύση» και ότι διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Οσον αφορά το μείζον θέμα της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, που είναι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι υπάρχει διάθεση από τη δική τους πλευρά να το ξανασυζητήσουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να δεχτούν τον στόχο που προτείνουν οι θεσμοί για το 2015 στο 1% του ΑΕΠ (έναντι 0,75% του ΑΕΠ της ελληνικής πρότασης), υπό προϋποθέσεις. Φαίνεται πως η ελληνική πλευρά, θέλοντας να είναι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν νέα αιτήματα από την πλευρά των εταίρων, έστειλε ηθελημένα στρεβλές προτάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες, δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2016 που λήγει και η χρηματοδότηση του ΔΝΤ, εφόσον εξασφαλιστεί όλο αυτό το διάστημα η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, οι διαβουλεύσεις Αθήνας και πιστωτών συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων όχι μόνο στο θέμα των δημοσιονομικών αλλά και στο θέμα των συντάξεων και στον ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να επιμένει στους τρεις συντελεστές.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε φιλικό κλίμα και η συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ