6.8.2014 9:46

Νέα ρύθμιση για εκπτώσεις και προσφορές επεξεργάζεται το ΥΠΑΝ

Επανέρχεται για το υπουργείο Ανάπτυξης το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αυτή τη φορά σε σχέση με την εκκρεμότητα της κατάργησης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τα θέματα των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και έχουν ενταχθεί ως εκκρεμότητες στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταργήσει την ισχύουσα νομοθεσία και να την αντικαταστήσει με έναν «κώδικα καλών πρακτικών», όπως συμβαίνει στη Βρετανία.

Η νομοθέτηση του νέου καθεστώτος πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τις 6 Οκτωβρίου, ενώ οι εντολές που έχουν δοθεί στον μηχανισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί είναι να ετοιμάσουν το σχέδιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Στέφανου Κομνηνού συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπέβαλε στους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου ένα έγγραφο 17 ερωτήσεων ζητώντας τους τις απόψεις τους επί συγκεκριμένων θεμάτων και κυρίως την εννοιολογική διευκρίνιση των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, καθώς και τη θέση τους για τη μορφή που πρέπει να έχει η ρύθμιση, αν δηλαδή θα είναι «κανονιστική απόφαση» ή θα είναι ένας «άτυπος κώδικας δεοντολογίας».

Πηγές του υπουργείου θεωρούν ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί το βρετανικό μοντέλο διότι πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική αγορά με ένα διαφορετικό νομοθετικό πλέγμα. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή «κώδικας καλών πρακτικών».

Αντιθέτως, είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν επακριβώς οι έννοιες των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών και να αναμορφωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να πωλούν τα στοκ των εμπορευμάτων τους όποτε οι ίδιες το επιθυμούν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους, δυνατότητα που σήμερα δεν διαθέτουν.

Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατορθώσει να πείσει την τρόικα για το λογικό της άποψής της, τότε θα γίνει και η σχετική νομοθέτηση από τη Βουλή.

Σε διαφορετική όμως περίπτωση δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν στις αρχές του 2014, όταν η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις προτεινόμενες από τον ΟΟΣΑ ρυθμίσεις. Το εγχείρημα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν θα είναι εύκολο.
Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ