11.5.2015 11:17

Νέα εθελουσία έξοδο σχεδιάζει ο ΟΤΕ για 1.000 εργαζόμενους

«Πράσινο φως» για αναδιάρθρωση δανείων 151 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού

Νέα μεγάλη εθελουσία έξοδο εργαζομένων σχεδιάζει ο όμιλος ΟΤΕ ΟΤΕ-3,17% για τη μητρική εταιρεία και την Cosmote, υπό την αίρεση ωστόσο τυχόν ρυθμίσεων γενικού περιεχομένου από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Θα αφορά περιπτώσεις που βρίσκονται κοντά σε σύνταξη, αλλά και άλλους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να λάβουν ένα χρηματικό ποσό και να αποχωρήσουν.

Για τις προθέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παράλληλα έχει δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δανείων του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού του ΟΤΕ, συνολικού ύψους 151 εκατ. ευρώ. Εχει προηγηθεί σχετική συμφωνία του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείου Ασφαλίσεων Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) με τον ΟΤΕ έπειτα από πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού.

Το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού του ΟΤΕ κινδυνεύει με κατάρρευση (αδυναμία καταβολής των εφάπαξ), καθώς τα έσοδα που έχει -και προέρχονται μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων- δεν επαρκούν πλέον για την αποπληρωμή των δανείων που ελήφθησαν σε άλλες χρονικές περιόδους -2006 και 2010- από τον ΟΤΕ (όχι από πιστωτικά ιδρύματα), προκειμένου να μπορεί να αντέξει την καταβολή των εφάπαξ σε όσους έφυγαν από τον Οργανισμό με τη μεγάλη εθελουσία των 5.500 εργαζομένων.

Τις εξελίξεις όσον αφορά το δάνειο του Ταμείου Πρόνοιας αναφέρει αναλυτικά ανακοίνωση της παράταξης της Αγωνιστικής Συνεργασίας του ΟΤΕ (η οποία πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα) και προκαλεί εντύπωση το πώς δεν ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό.
Αναφορικά με τη νέα εθελουσία που σχεδιάζει η διοίκηση του ΟΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, όπου ο Οργανισμός κατέβαλε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προκαταβολικά στα ταμεία και τους ίδιους τους εργαζόμενους τον μισθό τους (ποσοστό 80% με 85%) μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, συν άλλα οικονομικά κίνητρα.

Ποιους αφορά

Σε αυτήν τη φάση η εθελουσία θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα σύνταξης το 2019 και το 2020 (πιθανότατα υπό άλλες προϋποθέσεις και αναστολή της σύνταξης και ένα μέρος όσων συνταξιοδοτούνται μέχρι το 2022). Δυνητικά αυτό αφορά περί τους 1.000 εργαζομένους. Στόχος της διοίκησης είναι να αποχωρήσει (πάντα εθελούσια) και μέρος όσων θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη εθελουσία και δεν το έπραξαν (περίπου 350 εργαζόμενοι).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετώνται και οικονομικά κίνητρα για την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων (κυρίως όσων έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας) άσχετα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και αυτό θα αφορά επιπλέον και την Cosmote.
Οι παραπάνω κινήσεις εκτιμάται ότι σχετίζονται με τις προθέσεις της διοίκησης του Ομίλου να προχωρήσει στην τελική ενοποίηση των εταιρειών ΟΤΕ - Cosmote, η οποία πρακτικά - λειτουργικά έχει επιτευχθεί και μένει να δούμε αν θα προχωρήσει και η τυπική ενοποίηση των δύο νομικών προσώπων.

Αυτό θα σημαίνει μια συνολική αλλαγή του προφίλ του Ομίλου, που θα έρθει ως επιστέγασμα όλων των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων υπό τη διοίκηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Τσαμάζ στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Θα απαντά, επίσης, στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην τρέχουσα συγκυρία και πλέον αφορά τρεις μεγάλους παίκτες (όμιλος ΟΤΕ, Vodafone και Wind) που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη μεγάλη εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2013, αποχώρησαν 1.817 εργαζόμενοι με κόστος 250,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για τον Οργανισμό ήταν περίπου 94 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ