24.1.2017 16:19

Ναυμαχία στο Αιγαίο

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ ΕΒΑΛΕ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΗ HELLENIC SEAWAYS

Αλλαγή των ισορροπιών που επί δεκαετίες είχαν διαμορφωθεί στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου φέρνει η επικείμενη πώληση του 40,4% της Hellenic Seaways, της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής εταιρείας της χώρας, που κατέχει η Πειραιώς. Με δεδομένο το ενδιαφέρον του Ιταλού Γκριμάλντι από τις Μινωικές Γραμμές τη Δευτέρα υποβλήθηκαν περισσότερες από δύο προσφορές για τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways, όπως αναφέρουν οι αθηναϊκές εφημερίδες.Οι οικονομικές αυτές προσφορές είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές και θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστεί ένα short list υποψηφίων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Τον σχετικό διαγωνισμό για λογαριασμό της Πειραιώς διενεργεί η επενδυτική τράπεζα Lazard, στην οποία αναμένεται να σταλούν εντός της εβδομάδας από τους υποψηφίους και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, καθώς οι μη δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν κυρίως δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, προσφορά κατέθεσαν όπως αναμενόταν οι Μινωικές Γραμμές, που ελέγχουν ήδη το 48,5% της ακτοπλοϊκής, ενώ πιθανολογείται η υποβολή προσφορών και από τουλάχιστον ένα ξένο επενδυτικό κεφάλαιο και ένα ξένο εταιρικό σχήμα. Εφόσον οι ενδεικτικές προσφορές των υποψηφίων κριθούν ως κοντά ή έστω δυνάμενες να προσεγγίσουν την αξία με την οποία έχει εγγεγραμμένη τη συμμετοχή αυτή στα βιβλία της η Πειραιώς, θα ζητηθούν από τους προκριθέντες στη β΄ φάση δεσμευτικές προσφορές. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και δεν έχει προκαθορισμένες ημερομηνίες. Επομένως, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του συμβούλου και του εντολέα του να ζητήσει σε εύλογο χρόνο δεσμευτικές προσφορές και κατόπιν τούτου και βελτιωμένες εάν κριθεί σκόπιμο. Η διαδικασία ενδέχεται έτσι να διαρκέσει περισσότερο από δύο με τρεις εβδομάδες που εκτιμούν κάποιοι στην αγορά. 

Γιατί ενδιαφέρονται οι Μινωικές Γραμμές

Η ουσία του σχεδιασμού εδράζεται στο ότι οι γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Μινωικές Γραμμές (Ηράκλειο - Πειραιάς και Ελλάδα - Ιταλία) και η HSW (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) είναι πλήρως συμπληρωματικές. Καθώς δεν παρουσιάζονται επικαλύψεις, οι επικεφαλής του ιταλικού ομίλου θεωρούν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την εκμετάλλευση των συνεργιών που προκύπτουν.Σημείο κλειδί, επίσης, για τον σχεδιασμό του Grimaldi είναι η ένταξη της HSW στις Μινωικές Γραμμές, λειτουργικά και οικονομικά. Σύμφωνα με το σκεπτικό, αυτό θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα διασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών. Επιπρόσθετα, οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως η ισχυρή παρουσία των Μινωικών Γραμμών στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της τελευταίας και θα τη θωρακίσει προκειμένου να ξεπεράσει την οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία παρουσιαστεί.

Πλήρης επικράτηση

Η επικράτηση των Ιταλών στο αιγαίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και σίγουρα αλλά κριτήρια ως προς την επιλογή και τη συχνότητα των δρομολογίων. Σε συνδυασμό δε με τις αλλαγές και το ακτινωτό σύστημα σύνδεσης των νησιών που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνησης, σηματοδοτούν νέες συνθήκες για τα νησιά του Αρχιπελάγους.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ