23.6.2016 15:55

Μόνο στα ελληνικά νησιά άλλαξε ο Φ.Π.Α. από όλη την Ευρώπη!

- Η Ε.Ε. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΕΑ ΚΟΙΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αποκλειστικά υπεύθυνη κατέστησε την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντονάτο Ραπόνι για την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών στα ελληνικά νησιά, μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULER). Ο κ. Ραπόνι εξήγησε στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των ελληνικών νησιωτικών Επιμελητηρίων ότι αντίθετα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τα ειδικά καθεστώτα για τις νησιωτικές περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ παντού στην Ε.Ε. «Είναι πάντα στην δικαιοδοσία της να επαναφέρει το καθεστώς εκεί όπου ήταν. Η Ε.Ε. ουδέποτε ζήτησε να επηρεαστούν αυτά τα φορολογικά καθεστώτα», τονίστηκε στην εκδήλωση, εκθέτοντας ακόμη μία φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που από μόνη της «πειραματίζεται» με το μέλλον των νησιωτών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Ραπόνι παρουσίασε το σχέδιο δράσης στο οποίο παρατίθενται τρόποι για την επανεκκίνηση του ισχύοντος ενωσιακού συστήματος Φ.Π.Α. ώστε να απλουστευτεί , και να θωρακιστεί έναντι της απάτης και να καταστεί φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι η «υστέρηση Φ.Π.Α.», ήτοι η απόκλιση μεταξύ των αναμενόμενων και των εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη, ανήλθε το 2013 περίπου σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ. Η καθαυτή διασυνοριακή απάτη εκτιμάται ότι επιφέρει απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένο και δημιουργεί σημαντικό διοικητικό φόρτο, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις διαδικτυακού εμπορίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι: «το σχέδιο δράσης καθορίζει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του πλαισίου των συντελεστών ΦΠΑ και του καθορισμού επιλογών προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών αυτών».

Υπήρχε και ψήφισμα...

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Π. Ντανντέακαι η Ευρωβουλευτής  Ίνες Αγιάλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα που υιοθέτησε για τις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2016, κάνει αναφορά στο θέμα των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και τονίζει την ανάγκη συνέχισης της ισχύος του, ειδικότερα σε κράτη μέλη που έχει ανασταλεί η ισχύς του από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τις θέσεις των νησιωτών σε όλα τα ζητήματα των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Σχέδιο για κοινό νησιωτικό Φ.Π.Α. στην Ε.Ε.

Το Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ (Vat Action Plan) σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου για τον Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές, καθώς σηματοδοτεί την αναθεώρηση του καθεστώτος στα σχετικά με τον ΦΠΑ θέματα για όλη την Ευρώπη, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις δεκαετίες από την αρχική εφαρμογή του.

Στο Σχέδιο Δράσης για τον Φ.Π.Α. υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τα νησιά μας, καθώς επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται τα ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών και από πλευράς Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβε την εισήγηση επί του Σχεδίου, με ομιλητή τον πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ