10.12.2020 15:33

Μέχρι και 31 Δεκεμβρίου η υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων

Εως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας, είτε ο ΚΑΔ τους ανήκει σε αυτούς που με εντολή δημόσιας αρχής έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους, είτε ο ΚΑΔ τους εντάσσεται στους πληττόμενους. Στο ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις λαθών. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει με έγγραφό του το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι αιτήσεις θα είναι διαφορετικές, με βάση τη διάρκεια του lockdown ανά κλάδο. 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι επιχείρηση που έως τις 7 Δεκεμβρίου ήταν κλειστή με κρατική εντολή και στη συνέχεια επέλεξε να θέσει κάποιους ή όλους τους εργαζομένους της σε αναστολή, θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση για το διάστημα κατά το οποίο ο ΚΑΔ ανήκε στις κλειστές επιχειρήσεις και άλλη για το διάστημα που μεταπήδησε στους πληττόμενους, ακόμη και αν πρόκειται για τον ίδιο εργαζόμενο. 

Με το ίδιο έγγραφο, το σύστημα «Εργάνη» ενημερώνει πως οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν, δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση για την αναστολή Δεκεμβρίου, παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Συνεπώς, μόνον οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.    

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εργαζομένου με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του. Προσοχή όμως. Το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετρείται μια φορά και δεν αθροίζεται. Οσο, δε, για την αποζημίωση, ως ποσό αναφοράς λογίζεται αυτό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Πληρωμές

Οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Βέβαια, την Παρασκευή αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές της αποζημίωσης Νοεμβρίου σε περίπου 450.000 εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Καθημερινή 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

Tags: COVID 19

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ