15.4.2015 11:22

Μειώσεις 16% στο φυσικό αέριο

Μεγάλη οικονομική ανάσα... θα πάρουν από τον Μάιο και τον Ιούνιο περίπου 350.000 νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από τις μειώσεις κατά τουλάχιστον 16% των τιμών διάθεσης φυσικού αερίου που ανακοίνωσε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Σημαντικά χαμηλότερες θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου για τις ποσότητες που καταναλώνονται από την 1η Απριλίου 2015 και μετά

Λόγω αυτού του γεγονότος, ανοίγει και ο δρόμος για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ τα ευχάριστα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο με νέο «μπαράζ» μειώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, «όλοι οι πελάτες της επιχείρησης (νοικοκυριά, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή) θα απολαύσουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τις ποσότητες που καταναλώνουν από την 1η Απριλίου 2015 και μετά».

Η διοίκηση της εταιρείας σε συνεννόηση και με το υπουργείο ΠΑΠΕΝ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «προχωρεί με βάση τις τρέχουσες τιμές εισαγωγής και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σε μειώσεις προς όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταναλωτών αερίου κατά τουλάχιστον 16% σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο».

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, οι μειώσεις ισχύουν για τις καταναλώσεις του Απριλίου κι έπειτα. Αυτές οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που είναι οι κύριοι πελάτες της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να τις μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Με δεδομένο πως η τιμολόγηση γίνεται ανά τρίμηνο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν τους λογαριασμούς τους να ξεφουσκώνουν... από τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, το συνολικό κόστος της μείωσης της ΔΕΠΑ υπολογίζεται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλοι πελάτες των ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ, δηλαδή βιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ και των ιδιωτών, θα δουν μειώσεις ακόμη και 20%, λόγω ειδικών συμβάσεων που έχουν με τις επιχειρήσεις αερίου.

Τον Ιούλιο αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση των τιμών καθώς όπως υποστηρίζει η ΔΕΠΑ: «Από τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση των τιμών του αερίου υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ με το δολάριο θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα».

Η ισοτιμία
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι τιμές φυσικού αερίου επηρεάζονται από εκείνες του πετρελαίου και της ισοτιμίας του ενιαίου με το αμερικανικό νόμισμα. Οσο πιο ανοδικά κινείται το ευρώ τόσο πιο δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις τιμών. Και φυσικά και όσο και πιο χαμηλά κινείται το αργό.

Πηγές της εταιρείας προσθέτουν σε αυτό το σημείο ότι σημαντικό κομμάτι των μειώσεων «ψαλιδίστηκε» λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αν δεν είχε συμβεί αυτό τότε οι καταναλωτές θα έβγαιναν ακόμη περισσότερο ωφελημένοι.

Τα νοικοκυριά, όπως προαναφέρθηκε, θα δουν διαφορά στους λογαριασμούς τους από τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο κέρδος θα δουν εκείνα που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο για μαγείρεμα και ζεστό νερό καθώς η θέρμανση δεν υφίσταται τους θερινούς μήνες.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ