17.6.2015 10:49

Με sms και περισσότερες δόσεις θα ρυθμίζονται τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Έως 36 μηνιαίες και έντοκες δόσεις θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν οι καταναλωτές - Εισόδημα, ύψος οφειλής, ιστορικό καθορίζουν το ύψος της δόσης - Ειδικές ρυθμίσεις για ευάλωτες ομάδες - Τι ισχύει για τουριστικές επιχειρήσεις

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση όσων νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιθυμούν να αποπληρώσουν με δόσεις -εντόκως- τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ. Αυτό που απαιτείται είναι ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ, τα οποία υποβάλλονται στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά (11770), θα λαμβάνουν με sms την απάντηση για τον αριθμό των δόσεων και ύστερα με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων, ενώ μειώνεται κατά το ήμισυ το ποσό της προκαταβολής. 

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, όπου ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές. Οι δόσεις αυξάνονται κατά πολύ, σε σύγκριση με το ισχύον πρόγραμμα, έως 36 μηνιαίες, και εξαρτάται από το ύψος της οφειλής, την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη (σύνολο οικιακών καταναλωτών και  επιχειρήσεις χαμηλή και στη μέση τάση), το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού.  Μέχρι σήμερα, προβλέπονταν οκτώ δόσεις για τους οικιακούς και τέσσερις έως έξι για τις επιχειρήσεις. Για την υψηλή τάση, όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.

Επίσης, οι δόσεις αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Ειδικότερα: 
-Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.
-40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.
-Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.
-Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20% και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.
-Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων.

Στόχος, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είναι η ΔΕΗ να γυρίσει σελίδα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει η επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τους πελάτες σε νέα βάση. Ο κ. Παναγιωτάκης προαναγγείλε και μείωση του κόστους ρεύματος, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση και το υπουργείο σύντομα θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφίστηκε ομόφωνα απο το ΔΣ, καθώς λύνει το θέμα των χρεών και θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, από το 1,9 δισ. περίπου που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση, το 1,2 δισ. είναι από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση και τα υπόλοιπα από τη μέση τάση.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις νέες  ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε το πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην κρίση. ‘Οπως τόνισε, το νέο σχέδιο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ήταν δημόσια η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση αυτή τη διευκόλυνση και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο το αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ