7.10.2019 12:07

Μαστίχα Χίου made in… Cesme

Τουρκική προκλητικότητα με την υπογραφή του Δήμου Τσεσμέ

Νέες προσπάθειες προκειμένου να οικειοποιηθούν την παγκόσμια εμπορική φήμη της μαστίχας Χίου καταβάλλουν- όπως άλλωστε είχαν κάνει και στο παρελθόν- τουρκικοί επιχειρηματικοί κύκλοι.

Το θέμα ανέδειξε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε -Μαστιχοπαραγωγοί, Τοπικοί Φορείς, Κεντρική Κυβέρνηση - την σημαντικότητα αυτήν καθεαυτήν του προϊόντος και να συμπεριφερθούμε ανάλογα.
Η ΕΜΧ έχει πάρει και παίρνει όλα τα αναγκαία επιχειρηματικά μέτρα για την διασφάλιση και την εμπορική επιτυχία του προιόντος, καθώς και την καθετοποίηση και διασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Η καλλιέργεια και η διάθεση της Μαστίχας έχει μπει πλέον σε μια νέα βάση, η οποία αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι τρίτων είτε αφορά το Εξωτερικό είτε το Εσωτερικό.
Αυτό που μένει είναι ο καθένας από την αλυσίδα αξίας του προϊόντος να συνειδητοποιήσει τον ρόλο, τις ευθύνες και τα δικαιώματα του.
Έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν»

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Στον κήπο του δήμου Τσεσμέ στην συνοικία Αλάτσατι, από 110 δέντρα μετά από 40 χρόνια βγήκαν τα πρώτα προϊόντα. Οι σταγόνες μαστίχας που βγαίνουν από τα δέντρα, θα πουληθούν στα 300 ευρώ το κιλό.
Στον παράδεισο του τουρισμού της Σμύρνης στον Τσεσμέ, ο τοπικός δήμος άρχισε το σχέδιο ¨Στάζει μαστίχα από τον Τσεσμέ, με σκοπό οι σταγόνες μαστίχας που θα βγούνε από τα 200 ετών δέντρα, να συμβάλλουν στην οικονομία.

Από τα 110 δέντρα που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο στην συνοικία Αλάτσατι, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια υπήρξε συγκομιδή.

Οι σταγόνες μαστίχας που αποτελούν σημαντικό πόρο επιβίωσης στο νησί της Χίου, χρησιμοποιούνται στους τομείς των καλλυντικών, των τροφίμων και των φαρμάκων και πουλιούνται στα 300 ευρώ το κιλό.
110 δέντρα τα οποία είχαν μείνει από τους Έλληνες στην συνοικία Αλάτσατι, για πολλές μέρες συντηρήθηκαν και έφτασαν σε κατάσταση καρποφορίας. Αφού έγιναν τα πρώτα χαράγματα για την συγκομιδή, έφτασε η ώρα για το προϊόν.


ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΑ 300 ΕΥΡΩ

Ο Καζίμ Μπεγιάζ-υπεύθυνος των προγραμμάτων Γεωργίας και κτηνοτροφίας του δήμου Τσεσμέ, είπε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άρχισε η συγκομιδή μαστίχας στην περιοχή και ότι με αυτό το πολύτιμο προϊόν θέλουν να συμβάλλουν στην οικονομία.

Ο Καζίμ Μπεγιάζ είπε πως από τα 110 δέντρα που διαθέτουν, περιμένουν να συγκεντρώσουν 5 ως 8 κιλά μαστίχας, τα οποία πουλιούνται στα 300 ευρώ το κιλό. Μπεγιάζ δήλωσε πως ¨Αυτό το ειδικό προϊόν θα διασφαλίσει σημαντική αξία στην χώρα. Αν υπάρχει η σωστή καλλιέργεια του, μετά από 3 έτη δίνει καρπό.
 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ

Εργάτης ονόματι Ακίφ Τουντς αναφέρει πως η συγκομιδή είναι δύσκολη και επίπονη : «Η μαστίχα πέφτει από το δέντρο και την μαζεύουμε μία-μία. Είναι πολύ μικρές. Αλλά δεν υπάρχει άλλη μέθοδος συγκομιδής».

Εργάτης ονόματι Μπαρίς Οζέρ, ανέφερε πως την παραγωγή ενός δέντρου την μαζεύουν σε δύο μέρες, αλλά παρά το ότι είναι λίγο δύσκολη, έχει και πλευρές κεφιού.
Οι σταγόνες μαστίχας αποτελούν σημαντικό πόρο επιβίωσης στο νησί Χίος της Ελλάδας, ενώ χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ