22.4.2015 10:43

Μάρδας: Ελλειμμα 400 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις

Υπάρχει έλλειμμα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί έως τις 27 Απριλίου ώστε να πληρωθούν ανάγκες του κράτους μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις, εκτίμησε ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

«Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις - τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA και -στέλνοντας μήνυμα και προς τους δημάρχους- πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Στον ίδιο σταθμό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο συνεννόησης έαν υπάρξει σαφής προσδιορισμός του χρόνου που θα έχουν υποχρέωση για τα διαθεσιμά τους οι δήμοι.

Στην κυβερνητική απόφαση για την δέσμευση των αποθεματικών μέσω ΠΝΠ αναφέρθηκε το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν χρήματα» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε σχόλιό του για τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε ότι «πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση».

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ