27.4.2015 15:27

Λήγει η προθεσμία για διαγραφή προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες

Με ουρές στις εφορίες και διαδικτυακό συνωστισμό κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με ουρές στις Εφορίες και συνωστισμό στο Διαδίκτυο κλείνει σήμερα το παράθυρο ευκαιρίας για διαγραφή προσαυξήσεων ισόποση με την προκαταβολή που καταβάλλεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν αναμένεται να δοθεί παράταση, αλλά οι πληροφορίες θέλουν να ανοίγει εκ νέου εντός του Μαΐου.

Παρ’ ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει παράταση, τεχνικά προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Κι αυτό γιατί, η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παράταση δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή.

Στις 14 Απριλίου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία « με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και της προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν 4321/2015». 

Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 , αφορά ακριβώς το σκέλος της ρύθμισης «όσα δίνεις σε προκαταβολή άλλα τόσα σβήνονται από προσαυξήσεις».

Η συγκεκριμένη τροπολογία όμως, έχει κατατεθεί προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής. 

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι, με αυτά τα δεδομένα, η προθεσμία θα λήξει σήμερα, Δευτέρα, και κάποια χρονική στιγμή μέσα στον Μάιο, θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για διάστημα ενός μηνός.


Την ίδια ώρα πηγές της ΓΓΔΕ υπενθυμίζουν στους φορολογούμενους πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία για την καταβολή της προκαταβολής ακόμα και αν η ρύθμιση γίνει στη διάρκεια της ημέρας.


Ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων. 

Ορίζει όμως ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης την 27η Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έκαναν νωρίτερα ή θα κάνουν σήμερα χρήση της ευνοϊκής αυτής διάταξης θα πρέπει να πληρώσουν το αργότερο σήμερα την προκαταβολή, γράφει το ρεπορτάζ.

Στο ΥΠΟΙΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα αποδοχή της νέας ρύθμισης από τους φορολογούμενους. Πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν ενδεικτικά ότι «μέσα σε 2 εβδομάδες η νέα ρύθμιση προσέλκυσε 165.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του περασμένου έτους έκλεισε με 222.000 φορολογούμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον». 

Στο ταμείο, οι εισπράξεις μέχρι σήμερα πάντως δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ αν και η σημερινή ημέρα αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τις εισπράξεις. 

Και το ρεπορτάζ καταλήγει, αναφέροντας: «Η αλήθεια είναι ότι η νέα ρύθμιση είναι πολλαπλώς ελκυστική σε σχέση με την προηγούμενη. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι μόλις 20 ευρώ (από 50) τα πρώτα 5.000 ευρώ  οφειλής απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εντός ρύθμισης και για υψηλότερα ποσά τρέχει ετήσιος τόκος 3% (από 8,76%) δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και περιορισμοί (καταργήθηκε το πλαφόν οφειλής του ενός εκατομμυρίου ευρώ) ενώ η ρύθμιση άνοιξε σε οφειλές σχεδόν πάσης φύσεως οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Μαΐου 2015.  

Εν τω μεταξύ , οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του ΕΕΤΑ 2013, για όσους φορολογούμενους είχαν αφήσει απλήρωτο ολόκληρο ή εν μέρει το χαράτσι του 2013.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ