17.1.2018 16:32

Κινδυνεύουμε με διακοπή λειτουργίας, προειδοποιεί η Ένωση Ξενοδόχων Χίου

• ΖΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού απ’ την συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία του τουριστικού προϊόντος της Χίου. Σε δεινή θέση βρίσκονται κυρίως όσες μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είχαν συνάψει δάνεια, τις υποχρεώσεις των οποίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να απειλούν με καταγγελία συμβάσεων.

Οι ξενοδόχοι συνδέουν τη ζοφερή πραγματικότητα με το προσφυγικό και σε επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού ζητούν την παρέμβαση τους για μια σειρά τραπεζικών διευκολύνσεων. Την επιστολή των ξενοδόχων ενισχύει αναφορά του Ν. Μηταράκη με τη μορφή Αναφοράς, ζητώντας από τους υπουργούς να τοποθετηθούν και να του κοινοποιήσουν την απάντηση τους.

Η επιστολή των ξενοδόχων

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε όλα τα νησιά του Βόρειο- Ανατολικού Αιγαίου, έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, μεγάλη καθίζηση κρατήσεων στον τουρισμό και ειδικά στον εισαγόμενο τουρισμό ( tour operator), λόγω της μεγάλης κρίσης από το προσφυγικό ζήτημα.

Ειδικότερα στο νησί μας την Χίο, ο εισερχόμενος εξωτερικός τουρισμός με τη μεγαλύτερη τουριστική περίοδο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από 15 αεροπλάνα charters, που έφθαναν στο νησί μας εβδομαδιαίως, το 2017 είχαμε άφιξη μόνο ενός αεροπλάνου, και αυτό εξ’ ημισείας με τη Λέσβο!

Οι κρατήσεις μειώθηκαν και οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα, προκειμένου τα ξενοδοχεία να προσελκύσουν επισκέπτες από την Ελλάδα και κυρίως από την Τουρκία, που είναι σχεδόν η μοναδική χώρα προέλευσης μεμονωμένων επισκεπτών.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή για εμάς κατάσταση είναι λογικό τα ξενοδοχεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά ανυπέρβλητα εμπόδια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά, να κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας τους, δεδομένου ότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Όλες σχεδόν οι ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές και μεγαλύτερες, που έχουν λάβει δάνεια από τις τράπεζες αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες να απειλούν να προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων, με τραγικά αποτελέσματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους και όλη την τοπική κοινωνία.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με δεδομένη όλη αυτή την κατάσταση, που αντιμετωπίζει το νησί μας, λόγω του προσφυγικού προβλήματος και τις ανυπέρβλητες, προσωρινές ελπίζουμε, οικονομικές δυσκολίες των ξενοδόχων μας:

                                                                                ΖΗΤΑΜΕ

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι Τράπεζες σε σοβαρούς διακανονισμούς των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση.
  • Να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα.
  • Να προχωρήσουν σε αναστολή για μία τριετία (όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση) της υποχρέωσης καταβολής τοκοχρεωλυσίων, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια ανάσα ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
  • Να αναστείλουν για όλη αυτή την περίοδο, κάθε ενέργεια τους, για την καταγγελία συμβάσεων Επιχειρηματικών Δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Ν. Μισεντζής

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ