11.4.2016 14:45

Ισοπεδώνει κάθε έννοια ανταγωνισμού το (στα σκαριά) ΑΒ cash & carry

• ΜΕ ΤΙΣ «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Το δικαίωμα στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση σε μια αριθμητικά και οικονομικά πολύ μικρή αγορά ετοιμάζεται να εκχωρήσει η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Σπυρίδωνα. Εξασφαλίζοντας, πιθανά, κάποιες χιλιάδες ευρώ μίσθωμα επιπλέον σε ετήσια βάση, είναι έτοιμη, κατά πληροφορίες, να επιτρέψει την αλλαγή χρήσης της αποθήκης συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ., πρώην ιδιοκτησίας Key Food, η οποία περιήλθε στην ιδιοκτησία της ΑΒ Βασιλόπουλος μετά την πρόσφατη μεταβίβαση, σε κατάστημα cash & carry, με τη δυνατότητα δηλαδή και χονδρικών πωλήσεων.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα υπερκατάστημα – γίγα, συγκριτικά με όσα έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί τις δυο τελευταίες δεκαετίες, καταπατώντας οριστικά τις συνθήκες ανταγωνισμού της τοπικής αγοράς.

Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος, χάρη σε προβλέψεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής εντός του συμβολαίου, είχε αποτραπεί η μετατροπή του σε υπερκατάστημα, τώρα όμως, για λόγους που η Επιτροπή θα πρέπει να εξηγήσει στην τοπική αγορά, αίρει τις προβλέψεις της και ήδη φαίνεται ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την πολύ σύντομη μετατροπή του χώρου.

Οι ενστάσεις

Στελέχη της τοπικής αγοράς επισημαίνουν στον «π» ότι μια τέτοια εξέλιξη αναδιατάσσει πλήρως τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Ένας χώρος 2.500 τ.μ. θα περιλάβει μέσα τα πάντα, πιθανά ακόμα και είδη ένδυσης – υπόδησης, πέρα από τον κλάδο των τροφίμων, με συνέπεια να συμπιεστούν οι τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου του χονδρεμπορίου αρχικά και στη συνέχεια μια σειρά από τοπικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από τον κύκλο του χρήματος του χονδρεμπορίου στο νησί αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις, όπως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, οικιακών συσκευών κ.α.. Για παράδειγμα αισθητά μειωμένος είναι πια ο τζίρος και των τοπικών μεταφορικών εταιρειών, καθώς οι νέες συνθήκες στο χάρτη των super market στο νησί μας περιορίζουν καθημερινά το μεταφορικό τους έργο. Τέτοιου είδους μεταβολές συνήθως προκαλούν νέα κύματα απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα θιγούν, με αβέβαιο το αν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας αναπληρώνονται.

Αντέχει το κοινωνικό κόστος;

Από παράγοντες της τοπικής αγοράς εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Χιακής Εκκλησίας να επιτρέψει την απορρύθμιση υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών. Εκφράζονται μάλιστα σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο ένα Εκκλησιαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει ένα τόσο βαρύ κοινωνικό κόστος απλά και μόνο για να αυξηθούν οι πόροι ενός Ιερού Ναού.

Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί προφορικά από επαγγελματίες της αγοράς ο κυβερνητικός βουλευτής, Ανδρ. Μιχαηλίδης, ο οποίος έδειξε να αποδέχεται τον κίνδυνο επιβολής δεσπόζουσας θέσης αλλά και ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος επίσης συναινεί στη λογική να υπάρξουν σεβαστά μέτρα για την εξάπλωση του ανταγωνισμού.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ