18.5.2015 10:14

ΙΟΒΕ: Στην Ελλάδα χάνεται το 30% από τις εισπράξεις ΦΠΑ

Όπως επισημαίνει η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντιής αύξησης των φορολογικών εσόδων από τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του φόρου

Το 30% από τις εισπράξεις ΦΠΑ χάνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία καταδεικνύει πως η υστέρηση στα έσοδα από ΦΠΑ την περίοδο 2000-2011 είναι η τρίτη υψηλότερη σε 26 χώρες της ΕΕ.Όπως επισημαίνει η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντιής αύξησης των φορολογικών εσόδων από τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του φόρου.

«Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να συμβάλλει η καθιέρωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συναλλαγών, κυρίως μέσω της θέσπισης κατάλληλων κινήτρων (π.χ. έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ή στο ύψος του ΦΠΑ, βάσει κατάλληλα σχεδιασμένων κριτηρίων)», αναφέρει.

Στη μελέτη επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:


-Ο ΦΠΑ δημιουργεί λιγότερες στρεβλώσεις στην οικονομία από άλλους φόρους, όπως οι φόροι εισοδήματος. Η αποδοτικότητά του σε όρους εσόδων εξαρτάται από τον έλεγχο που υπάρχει στο τελικό στάδιο εφαρμογής του, δηλαδή στη λιανική αγορά.

-Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έκταση της φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μια χώρα αποτελεί συνάρτηση, μεταξύ άλλων, του ύψους του κύριου συντελεστή και του ποσοστού ανεργίας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ