30.7.2015 10:40

Η κυβέρνηση αναζητά και αντίμετρα για τους αγρότες

Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα κλιμάκια των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι αλλαγές να μην περιοριστούν στα μέτρα που έχουν προβλεφθεί από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς η κυβέρνηση αναζητά και μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών. «Αυτό που συμφωνήθηκε και αυτό που αποτυπώθηκε (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής) είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτά θα προχωρήσουν. Θα προχωρήσουν όλα αυτά με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Επί της ουσίας οι αλλαγές αυτές αφορούν:

• Την ανάκληση των διατάξεων για τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

• Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης των αγροτών.

• Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τρόπους και αντίμετρα με τα οποία θα μπορούσε να «ελαφρύνει» σε κάποιο βαθμό τις επερχόμενες επιβαρύνσεις των αγροτών, αλλά και να αμβλύνει τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό που φαίνεται πως δεν θα αποφύγουν οι αγρότες είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που απολαμβάνουν για το πετρέλαιο.

Ηδη, όμως, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντιμέτρων όπως:

• Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

• Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και η χρήση του πλαστικού χρήματος, που από μόνη της ενισχύει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ