24.4.2017 10:17

Η Χίος και η αγωνία πώς να φτάσεις εκεί…

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ: ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια κοπέλα από την Νέα Υόρκη επικοινώνησε με το RealChios  και ζητούσε μερικές πληροφορίες για τη Χίο. Στην πορεία προέκυψε ότι η Κίρι είναι ρεπόρτερ και συγγραφέας.

Προσπάθησε να μάθει πώς μπορεί να έρθει στη Χίο και είχε μια λαμπρή ιδέα. Δεδομένου ότι η Χίος βρίσκεται καταμεσής μιας τεράστιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, γιατί να μην ζητήσει από τους τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες δρομολόγια και ναύλους για εισιτήρια, διαμονή, περιηγήσεις κλπ. «Καλύτερα τα τουριστικά μου δολάρια να πάνε στη Χίο από τα online site κρατήσεων της Emirates ή της United Arlines (και με το φόβο να σε πετάξουν έξω από το αεροπλάνο…). Θα μπορούσα να το έκανα μόνη μου, αλλά ήθελα κάποιες ιδέες και συμβουλές από τους ντόπιους», σκέφτηκε.

Εδώ ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι. Από όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Χίου (τουλάχιστον εκείνοι που έχουν online παρουσία στα αγγλικά) καταφέρνει να πάρει μια απάντηση από δύο μόνο. Και από αυτούς μόνο ένας έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις για διαμονή, μια εκτίμηση του ναύλου αεροπορικού εισιτηρίου, ενώ ο άλλος πράκτορας εξακολουθεί να συγκεντρώνει στοιχεία για να της προσφέρει το πλήρες πακέτο, όπως είπε στην τελευταία του επικοινωνία.

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν ανταποκρίνονται. Από όλα τα μέρη που έστειλα email μόνο δύο απάντησαν. Τι γίνεται αν προσπαθούσα να σχεδιάσω έναν γάμο ή μια μεγάλη ομάδα; Χρειάζεστε περισσότερη αμεσότητα στην επικοινωνία», μεταφέρει την εμπειρία της.

Η νέα έκπληξη 

Αρχικά είχε προγραμματίσει να πετάξει πίσω στις ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου, αλλά μετά αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να μείνει για δύο ακόμη μέρες ώστε να δει το πανηγύρι στο Πυργί, που έμαθε ότι είναι από τα καλύτερα της Χίου.

«Μπα, ο ταξιδιωτικός πράκτορας μου είπε ότι φεύγοντας μετά τις 15 του Αυγούστου θα υπήρχε ένα επιπλέον κόστος στην τιμή του εισιτηρίου γύρω στα 600 ευρώ. Το βρίσκω δύσκολο να το πιστέψω, αλλά οι πτήσεις προς Χίο δεν είναι ούτε εύκολες ούτε φθηνές. Άλλο ένα πιθανό αίτιο για το οποίο ο τουρισμός σας μπορεί να έχει μειωθεί», συμπεραίνει. 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

«Με τόσα πολλά όμορφα νησιά στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Η Χίος φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από πολλά νησιά. Έκανα επίσης μια αναζήτηση στο fb και είδα τους ανθρώπους να γράφουν για τη Χίο και πόσο την αγαπούν και αυτό επίσης με βοήθησε να αποφασίσω. Από την άλλη, οι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες στο twitter για τους πρόσφυγες που φτάνουν συνέχεια στο νησί. Κανείς δεν θέλει να βλέπει, όταν χαλαρώνει στην παραλία, παιδιά και γυναίκες να κλαίνε, ανθρώπους βρεγμένους, ταλαιπωρημένους και ανήμπορους. Το ξέρω είναι και για σας δύσκολο αλλά μήπως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον κόσμο και να πείτε: «Ελάτε στη Χίο, βοηθήστε τον τουρισμό της, στηρίξτε και εμάς που στηρίζουμε τόσες ψυχές». Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα απαντήσουν. Αλλά δεν είναι εύκολο. Γι ‘αυτό θέλω να πάω στη Χίο. Είπα ότι «αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια». Χρειάζεστε τα τουριστικά δολάρια μου περισσότερο από την Κέρκυρα που δεν κάνει τίποτα.

Άνθρωποι σε διακοπές, οικογένειες με παιδιά, θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις εμπειρίες τους και όχι να βλέπουν όλα αυτά τα δεινά στις διακοπές τους. Θέλω να έρθω να καταλάβω πώς μπορεί να είναι η ζωή πέρα από αυτό.

Το θέμα με τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αγνοήσετε. Οι άνθρωποι το γνωρίζουν, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Και να λέτε «ναι, αυτό συμβαίνει, αλλά κοιτάξτε και τη Χίο μας! Κοίτα πόσο όμορφη» . Ακριβώς, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε με αυτό. Αντιμετωπίστε το. Η Χίος έχει πολλά να προσφέρει που δεν έχω δει σε άλλα μέρη. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση των προσφύγων. Ναι, έχουμε αυτό το θέμα, ωστόσο δεν θα καταστρέψει τις διακοπές σας»

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ