31.10.2014 17:19

ΓΣΕΒΕΕ: Υπαρκτός ο κίνδυνος νέας καθίζησης της οικονομίας

Μακρά περίοδο στασιμότητας για την οικονομία προέβλεψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς. Ασφυκτική θα παραμείνει η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα η ανεργία, εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ.

«Οι προοπτικές για την πραγματική οικονομία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν προοιωνίζονται καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο διότι η αναιμική ανάπτυξη που παρουσίασε η Ελληνική οικονομία φέτος, και που προβλέπεται και για του χρόνου, δεν αποτελεί τον προάγγελο για το αναπτυξιακό άλμα που προσδοκάμε, αλλά την αρχή μιας μακράς περιόδου στασιμότητας, όπου η κατάσταση στις ΜμΕ θα παραμένει ασφυκτική και η ανεργία θα διατηρείται στα σημερινά πρωτοφανή επίπεδα», τόνισε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, στην 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επαγγελματικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Στελεχών που έγινε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ανάπτυξη – Επενδύσεις – Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μια νέας καθίζησης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός διότι ακόμη ως χώρα δεν έχουμε απαντήσει στο ερώτημα τι ανάπτυξη θέλουμε και γιατί. Η ΓΣΕΒΕΕ ήδη από το 2009 είχε δώσει το περίγραμμα ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού προτύπου με επίκεντρο τις ΜμΕ. Τις επιχειρήσεις δηλαδή που αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων και προσφέρουν το 85,8% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 72,1% της προστιθέμενης αξίας. Έχουν χαθεί 6 πολύτιμα χρόνια και πάρα τις πιέσεις μαςκανένας σχεδιασμός δεν έχει γίνει, αλλά ούτε και άνοιξε ποτέ κάποιος σοβαρός κύκλος συζήτησης για τα κριτήρια και την επιλογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.»

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι άλλη μια προϋπόθεση ανάπτυξης κάθε άλλο παρά φιλικό προς την επιχειρηματικότητα είναι, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη πρόσφατη θεσμοθέτηση για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς επίσης και το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, και ασχέτως εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με τη μια ή την άλλη διάταξη, τίθεται το σύνολο του σχεδίου υπό αίρεση από την στιγμή που δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες καθιστώντας το εκ των πρότερων κενό γράμμα.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «στη χώρα μας σήμερα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο τροφοδοτεί και εξυπηρετεί τα οικονομικά ολιγοπωλία. Ο εκδημοκρατισμός της οικονομίας δεν περνά μέσα από τις Πολύ Μεγάλες επιχειρήσεις και τις Πολυεθνικές εταιρείες. Είναι άλλη η επιχειρηματική τους λογική και κουλτούρα. Είναι η λογική της ολιγοπώλησης της αγοράς, της χειραγώγησης των τιμών και των αναγκών των καταναλωτών, των ατομικών συμβάσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η μετατόπιση του κέντρου λήψης αποφάσεων από τους Κοινωνικούς εταίρους προς την Κυβέρνηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και η κατάργηση της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας αυτή τη λογική εξυπηρετούν. Και δείχνουν μια και μόνο στρατηγική: την πρόθεση αποδυνάμωσης ή και εξαφάνισης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι «η Συνομοσπονδία δεν αυτοεγκλωβίζεται σε έναν ανούσιο καταγγελτικό λόγο αλλά παρουσιάζει προτάσεις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές σε μια σειρά θεμάτων που θα βοηθούν, τόσο στην επίτευξη τον δημοσιονομικών στόχων της χώρας μας, όσο και στην ανακούφιση των ΜμΕ, εξυπηρετώντας παράλληλα και αναπτυξιακούς στόχους.»

«Στην ΓΣΕΒΕΕ, όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, διεκδικούμε και επιχειρούμε να γίνει αποδεκτό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ένα άλλο πρότυπο Ανάπτυξης που θα έχει ως επίκεντρο τις δυνάμεις της Πραγματικής Οικονομίας, που δεν είναι άλλες από τις Μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.»

Τελειώνοντας ο κ. Καββαθάς κάλεσε τους εμπόρους τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους να είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία τους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ