9.2.2016 18:04

Γ. Μανδάλας: Σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρία τα νέα προϊόντα της Ε.Μ.Χ.

σε νέες αγορές και νέα προϊόντα ανοίγεται πλέον η Mediterra που κέρδισε οριστικά για τη μαστίχα το χαρακτηρισμό παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με φαρμακευτική βιομηχανία για την παραγωγή κάποιων από τα νέα προϊόντα της.

“Στα σχέδια μας είναι πλέον να αναπτύξουμε σειρά φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στην αγορά από το 2016 και θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά. Τα νέα προϊόντα που θα αφορούν θεραπεία δυσπεπτικών προβλημάτων και δερματικών φλεγμονών θα παράγονται είτε στις μονάδες της Mediterra στη Χίο είτε με συνεργασία σε κάποια φαρμακευτική βιομηχανία” σημειώνει ο κ. Γ. Μανδάλας Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra.

Η εταιρεία Mediterra παρουσίασε πωλήσεις 10 εκ. Ευρώ το 2015 από τις οποίες το 20% ήταν εξαγωγές. “Η εταιρεία διαθέτει 12 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό στις χώρες Γαλλία, Κύπρο, Εμιράτα, Σ.Αραβία και Κύπρο. Για το 2016 η κύρια στρατηγική μας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών της και η ανάπτυξη των νέων παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης.Έχουμε συνάψει και συμφωνίες με Τουρκία και Κίνα για τη δημιουργία καταστημάτων είτε για χονδρικές πωλήσεις προϊόντων της”, αναφέρει ο κ. Μανδάλας.


Το θρίλερ της αλλαγής μονογραφίας
Η πρώτη ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή μονογραφίας της μαστίχας και την ένταξή της στην κατηγορία παραδοσιακό φυτικό φάρμακο έγινε στις αρχές Οκτωβρίου. Ακολούθησε το βέτο από τρεις χώρες (Αυστρία, Δανία, Γερμανία). Όπως προβλέπεται από τη διαδικασία ακολούθησε το τελικό ψήφισμα και τελικά την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), με πλειοψηφία 25 υπέρ ένατι 3 κατά, έκανε αποδεκτή τη μαστίχα στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης.
Έτσι, η φαρμακευτική «μονογραφία» της έχει πλέον δύο θεραπευτικές ενδείξεις:

1. δυσπεπτικά προβλήματα

2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.


Μαρίνα Πρωτονοταρίου
Πλέον ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης και η Μαστίχα Χίου έχει πλέον επισήμως αναγνωριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».
Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το επόμενο βήμα για το φαρμακευτικό πια φυτό της Ελλάδας  θα είναι να ανοιχτεί στην παγκόσμια αγορά, αφού ανοίγουν«πόρτες» για να προσεγγιστούν αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική κλπ.

 

ΠΗΓΗ: http://mononews.gr/

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ